Емир Кустурица: Кан отхвърли моя филм, защото подкрепям Путин

ОFFNews 20 април 2016 в 18:04 11977 8

Емир Кустурица.

Сръбският режисьор Емир Кустурица обяви, че последният му филм - "На млечния път" ("On the Milky road"), е бил отхвърлен от програмата на кинофестивала в Кан, защото творецът подкрепя Владимир Путин, предаде "Гардиън".

Сърбинът е двукратен носител на голямата награда от фестивала, но въпреки това сега продукцията му няма да бъде показана пред зрителите в Кан.

"В последно време политиката започва все повече и повече да влияе на начина на работа на фестивала в Кан. Подозирам дори, че някой е наредил филмът му да не се показва", смята той.

Главните роли в "На млечния път" се изпълняват от самия Кустурица и от италианската звезда Моника Белучи. Творецът признава, че е подал документи за участие във фестивала, който трябва да се проведе между 11 и 22 май, с един ден по-късно от обявеното, но това никога досега не е било проблем.

"Пратих им лентата, но никой дори не я е погледнал", смята той.

Легендата на сръбското кино, която печели "Златна палма" в Кан през 1985 г. с "Баща в командировка" и през 1995 г. с "Ъндърграунд", е гласен поддръжник на руския президент в последните години. Миналата година на Кустурица му бе забранено да твори в Украйна именно заради политическата си позиция.

Въпреки това той изглежда, че не се притеснява от подобни действия - миналата седмица режисьорът откри концерта си в Париж, където бе със своя оркестър „Пушенето забранено”, с руския химн. Припомняме ви, че той ще свири и у нас, в Зала 1 на НДК, на 22 април.

Настоящият му филм разказва за три важни момента от живота на един и същи мъж - опита му от войната, връзката му с жена, която се надява да го спаси, и последните му дни като монах, който размишлява над своето минало. Лентата се очаква да направи своята премиера на фестивала "Bridge of Arts" в руския Ростов на Дон през август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9918

8

Пешо

21.04 2016 в 09:36

Не разбирам от какво се възмущава.
Всяко действие има последствия.
Всеки човек си има приоритети.
Когато човек застане зад една кауза и я обяви публично, е ясно, че ще има негативни и позитивни последствия от това.
Нещо много краткосрочни са му приоритетите на Костурица -- миналата година Путин, ама тая година е Кан ...
Тя и фурнаджийската лопата ту я пекат от едната страна, ту от другата...

12114

7

Вики

21.04 2016 в 02:37

Да се чуди човек. Костурица е достатъчно известен, за да си прави едно след друго глупави реклами. Отказа се от Босненския си произход, отказа се от Аллах, покръсти се като християнин, тръгна да спасява бандита Караджич,който колеше сънародниците му, сега прегръща милиардера Путин.
Жалко - и за филма и за Неманя /това е християнското му име/

13249

4

лекар

20.04 2016 в 19:02

mily??? milky! карай, се тая, важно е да наплюем капиталистите.

63994

3

Red or Dead

20.04 2016 в 18:39

@чичолинке.....и ти не заслужаваше, ама се уреди в италианския парламент;)
Самият факт, че харесва Путин автоматично означава, че е....некадърник.......и не е лошо шефчето на НДК моментално да отмени евентуалния му концерт .....и изобщо аз предлагам всички мероприятия да се съгласуват ВИНАГИ с Губернатора на Мангалия( не става дума за Монголия), да точно на “козяка“ му е хасиендата...

63994

1

Red or Dead

20.04 2016 в 18:29

Емир Кустурица: Кан отхвърли моя филм, защото подкрепям Путин...

А не бе, Швепс.....ама прегръщай ги тия евроцености бре Емире...
 
X

Да помогнем на украинските деца!