'Дворците на народа' в конкурсната програма 'Сараево 2019' (трейлър)

OFFNews Последна промяна на 13 август 2019 в 16:20 1809 0

"Дворците на народа" продължава световната си обиколка. След фестивалите в Шанхай и Сиатъл му предстои регионална премиера за Югоизточна Европа на големия кинофестивал в Сараево, където малко преди 30-годишнината от края на тоталитарния режим филмът за най-големите тоталитарни сгради ще участва в документалния конкурс. Прожекция в Сараево: 17 август, 21:00 часа, Мултиплекс Синема Сити - Зала 1.

След Сараево предстои "морски тур" на "Дворците на народа" в България - на Международния фестивал на исторческия документален филм DOCK, 19-22 септември, Бургас, където ще бъде откриващ филм и на Аполония 2019: прожекция на 31 август, 23:00 часа, читалище "Отец Паисий", Созопол. След това ще се състезава в конкурсната програма на най-големия румънски документален фестивал АСТРА в Сибиу. В избрани български кина, придружен от специални събития, филмът може да бъде гледан през есента в навечерието на 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

"Дворците на народа" разказва историите на пет от най-представителните сгради на социализма – емблематични за епохата и свидетели на историческите превратности в Източна Европа във втората половина на XX век. Московският държавен университет, Дворецът на федерацията в Белград, Дворецът на републиката в Берлин, Народният дворец на културата в София, Дворецът на народа в Букурещ. Уникални архитектурни творения, направени с много кураж и сериозна доза лудост, за да напомнят за великата власт и светлото бъдеще на народа. Всяка една от тези сгради е замислена и осъществена така, че да бъде уникална по нещо - най-високата, най-голямата, да има най-големия часовник на света или най-напредналите технологии за времето си. Тези сгради-мастодонти са най-грандиозните строежи на времената, в които „общото благо” е
водеща държавна идеология. Днес, след края на социализма, авторите на филма се отправят на пътешествие из кулоарите на някогашните „дворци”, за да потърсят скритите им тайни.

Архитектурните чудеса на епохата са видени през очите на хората, свързани с тях – създатели и строители, бивши и настоящи директори, служители и обитатели. Авторите не са съдници, а наблюдатели, любопитни да разберат как тече животът в пространствата на тези машини на времето, как те успяват да оцеляват в наши дни.

Във филма са използвани неизвестни до този момент уникални филмови и телевизионни архиви, предоставени от Московския държавен университет, киноконцерна „Мосфилм”, Сръбската телевизия, Сръбския филмов архив, Българската национална телевизия, Румънския национален филмов архив и др. Музиката на филма включва емблематични за епохата класически произведения от Дмитрий Шостакович, Георгий Свиридов, Алфред Шнитке, както и Мирко Соуч, Симо Лазаров и др.

"Дворците на народа" на Мисирков / Богданов бе със световна премиера на Международния фестивал на документалното кино Док Лайпциг, където получи наградата за фаворит на публиката Dok Buster Award 2018 и номинации за наградата на Гьоте Институт за най-добър документален филм и Наградата на немската телевизия MDR.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови