Движение за култура: Васил Василев е бездарник, който няма място в Народния театър (галерия и видео)

Това е все едно мен да ме направят директор на БАН - и пак бих се справил по-добре, заяви Камен Донев

Ружа Райчева 16 март 2023 в 15:10 4580 0

Валери Йорданов прочете приоритетите на ''Движение за култура'' пред медиите

Снимка OFFNews/Ружа Райчева

Валери Йорданов прочете приоритетите на ''Движение за култура'' пред медиите

Шествие с искания за оставката на директора на Народен театър "Иван Вазов" Васил Василев и за създаването на Закон за сценичните изкуства започна от Министерството на културата и стигна до Президентството, където от новосформираното "Движение за култура" внесоха документ, в който са описани предложенията им.

В демонстрацията участваха множество знаменити творци - Христо Гърбов, Камен Донев, Лилия Абаджиева, Иво Сиромахов, Никола Додов, Албена Колева и Костадин Бонев, както и политически активисти като Васил Гюров (ПП-ДБ) и Георги Георгиев от "БОЕЦ".

В понеделник творците, начело с проф. Георги Каприев, съобщиха, че създават "Движение за култура" с цел нормативни промени в сферата на сценичните изкуства. "Вместо "Просто Наско" получихме "Просто Васко", заяви тогава актьорът Никола Додов.

В началото на днешното шествие проф. Каприев коментира, че поводът за демонстрацията е безобразието в Народния театър. Актьорът Валери Йорданов заяви, че спешно трябва да се създаде Закон за сценичните изкуства, защото такъв не съществува.

"Днес няма да ни посрещане никой от главнокомандващите, което е също показно. Надявам се президентът да го направи, ако обича, защото трябва да има диалог. Дори да няма чуваемост, няма да се откажа до последно. Те ни принудиха да забравим кои сме и какво искаме за децата си", каза той.

Актрисата Албена Колева заяви, че промяната трябва да започне от оставката на Васил Василев: "Този прецедент (дисциплинарното уволнение на Александър Морфов - б.а) някак си предизвика това недоволство. Така че затова сме се събрали." По думите ѝ е крайно време за решение въпреки кризите.

Актьорът и режисьор Камен Донев коментира, че атмосферата в Народния театър е, меко казано, неблагоприятна:

"Може би трябва да се каже, че е разрушителна. Този човек трябва да си тръгне оттам, защото е случаен. Той не е закърмен с театъра и нищо не разбира от това изкуство. Това е все едно да ме направят директор на БАН. И май аз ще се справя по-добре като директор на БАН от него като директор на Народния театър. В случая сме принудени да се занимаваме с един бездарник, той просто трябва да си замине, няма място там."

Музикантът и кандидат-депутат на ПП-ДБ Васко Гюров заяви, че проблемът е със зависимостите в Народния театър. "Това, което Сашо Морфов прави, някои може да не го одобряват, но е факт, че обръща внимание на това по начин, по който може да си позволи - все пак е Сашо Морфов", каза Гюров.

Валери Йорданов обобщи какви са исканията на "Движение за култура" - изработването на нормативна база за сценични изкуства в България, в които се уреждат и конкурсите за директорските постове в държавните институции. От новосформираното движение настояват да бъдат част от създаването на нормативната база по силата на тяхната експертиза и компетенции. "Ще направим всичко възможно гласът ни да бъде чут", каза още Йорданов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови