Долна Секирна - малкото селце с големите маски

Невена Илиева 16 януари 2018 в 17:09 8624 0

Едно малко селце с има-няма 200 души на 20 км от сръбската граница изглежда забравено от света. Село Долна Секирна е потънало в мъгла и студ в съботния ден, няма нито един човек на улицата, а единственият живот кипи в местната кръчма-кафене. 

Измежду къщите, площада, изоставения медицински център, порутената библиотека, превърнала се в дискотека, а сетне и дом на човек с нелека съдба, се е събрала група хора - да пийнат по кафе или ракия. И всички тръпнат в очакване да започне празника Сурва.

14 януари е специален ден за Секирна. На този ден селото показва най-голямата си гордост - своите кукерски маски. Към седем часа вечерта се чуват звуците на стотици чанове, а кукерите още са далече. Ще дойдат чак след час, а присъствието им се усеща навсякъде. Шумът им озвучава мига на прехласване по Ерулската планина, а гората сякаш им отговаря тихо, че ги чака цяла зима.

Малко по-късно на площада вече са се събрали всички жители и гости на селото, а студът е разкъсан от 3-метрова клада.

Изведнъж звукът на чановете проглушава ушите и след малко се виждат кукерите - огромните им маски наистина са достойни да изплашат и най-лошата болест.

 Неусетно целият площад се изпълва с десетки чудновати образи, а цялата околност трепери. 

Сурвакарската група на селото е печелила няколко отличия, включително златен медал за своите костюми. Те дори посрещат медийните лидери на Европа за Старта на Българското председателство в Националния исторически музей в София.

Всяка година те се организират, за да запазят духа на селото, което вече се е разделило с училището си, но въпреки това продължава да възпитава малките - независимо колко малко са останали да поддържат традицията.

И така най-малкият кукер бе на 3 години.

След един час гонене на злите духове, кукерите се прибират, за да си отдъхнат, но само за нощ. На следващия ден те обикалят всички къщи, за да донесат здраве и късмет на стопаните. А по улиците на всички села в Брезнишко и Пернишко можеш да видиш само страховити маски - местните очакват добрите си гости.

Снимки: Виктор Тонев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови