"Дневникът на един луд" се завръща в Театър 199 на 17 и 19 октомври

ОFFNews 15 октомври 2015 в 15:02 3855 0

Снимка Павел Червенков.

Стелиан Радев в "Дневникът на един луд".

На 17-ти и 19-ти октомври от 19:30 часа театър 199 „Валентин Стойчев” и театър „Кредо” ще представят премиерата на "Дневникът на един луд" от Гогол.

Сценарият и режисурата са дело на Нина Димитрова, която заедно със Зуека е отговорна и за сценографията и костюмите. Главната роля е поверена на Стелиан Радев, а гласът, който ще се чува, е на Димитър Несторов.

На 17-ти октомври в 19:00 часа ще бъдат открити и новите отливки в колекцията на Алеята на славата пред културното заведение. Отпечатъците са на актьорите Виолета Бахчеванова, Васил Стойчев (плочата на семейството ще бъде обща) и Стефан Мавродиев. 

За първи път великият текст на Гогол е прозвучал на сцената на театър 199 преди 50 години в постановка на режисьора Крикор Азарян, а ролята на лудия Аксентий Иванович Попришчин тогава се изпълнява от Наум Шопов. 

"Аксентий Иванович Попришчин. Ах, какъв чудак чудесен! Дали е луд гоголевият герой, или пък светът, в който той живее, се е мръднал? На какво се смее зрителят? Може би на самия себе си. Та нали всеки, както казваме, си е „башка луд”. А че времето, което обитаваме, не е с всичкия си, едва ли някой се съмнява.

За клетия Попришчин въображението му е вълшебно озарение – то му отрежда най-неочаквани роли – ту е крал велик, ту художник гениален, ту гневлив бунтар, ту е безутешно влюбен. А предметите около него придобиват неочаквани и причудливи свойства. Те възприемат изненадващи форми и смайващи качества, способни са дори да оживяват и да разговарят... Но проблемът на Аксентий Иванович е, че вместо фантазията му да е защитна черупка от суровата реалност, тя в крайна сметка му носи само главоболия.

Постановката на Нина Димитрова е вдъхновена палитра от неподражаем хумор, пленителна изобретателност и трогателна лиричност. Нейният прочит на „Дневникът на един луд“ доказва, че колкото и сбъркан да ни се струва светът, той може да бъде вълшебен, стига да имаме сетивата да го разпознаем и като такъв", пише Андрей Филипов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша