Днес е роден великият Достоевски, папата го цитира, украинската посланичка в САЩ реагира

Папата е изумен от жестокостта на военните, която не е характерна за руския народ

Искра Ангелова 12 ноември 2022 в 22:38 5108 16

Фьодор Михайлович Достоевски

Снимка Wikipedia, Василий Петров, 1872 г.

Фьодор Михайлович Достоевски, портрет

"Що е ад? Страдание, че вече не можеш да обичаш."

"Братя Карамазови", Ф.М.Достоевски

Един от най-големите писатели Фьодьор Михайлович Достоевски е роден днес. Основоположник на европейския екзистенциализъм, един от най-задълбочените психолози в литературата, славянофил, монархист, националист, реалист, романтик - той е може би най-задълбоченият писател, раждан някога. Ницше твърди в „Залезът на боговете“: „Достоевски е единственият психолог, от когото нещо съм научил,“ а по думите на Кнут Хамсун: „никой не е анализирал пълната човешка структура така, както Достоевски.“

Тази неделя Папа Франциск декларира голямото си уважение към руския хуманизъм и спомена Достоевски.

Папа Франциск заяви, че бруталността на руските военни, с която действат в Украйна, не е характерна за руския народ.

Той каза това в разговор с журналисти след завръщането си от Бахрейн, пише "Европейская правда", позовававайки се на Vatican News.

„Изумен съм – и затова използвам думата „дълготърпение“ (буквално: „martoriata“ – „подложен на мъки“ от „martoriare“ – „измъчвам, мъча“) – тази жестокост, която не е характерна за руския народ, може би... защото руският народ - това е велика нация; това е (жестокостта) на наемниците, войниците, които отиват на война като на приключение, наемните убийци. Предпочитам да мисля така, защото имам изключително уважение към руския народ, към руския хуманизъм“, каза Франциск.

Папата спомена руския писател Фьодор Достоевски, който според него „вдъхновява християните да разбират християнството“ и до днес.

„Изпитвам голяма привързаност към руския народ, както и голяма привързаност към украинския народ“, каза Франциск.

Той каза още, че в детството си е познавал украински свещеник, който го е научил да служи по време на украинската литургия.

„Поради това също много харесвам украинската литургия. Озовах се между два народа, към които имам привързаност. И не само аз. Светият престол проведе много поверителни срещи, много действия с положителни резултати“, каза той.

Припомняме, че френският президент Еманюел Макрон поиска от папа Франциск да призове Владимир Путин, патриарха на Руската православна църква Кирил и президента на САЩ Джо Байдън да "улеснят мирния процес" в Украйна.

Украинският посланик в САЩ Оксана Маркарова веднага обвини папа Франциск в невнимателно четене на произведенията на писателя Фьодор Достоевски. Думите ѝ са цитирани от РИА Новости.

„Папата, очевидно, някак невнимателно е чел Достоевски“, смята посланикът. Според Маркарова редица други произведения на писатели и поети, включително Александър Пушкин, Александър Куприн и Михаил Булгаков, както и „едно повърхностно изследване на истинската история на нашия регион ще покаже, че в Русия не е имало и мирис на хуманизъм“.

...

Когато истински голямата литература се цитира и използва с политически цели, това е неуместно. Достоевски пише "Бесове", "Братя Карамазови", "Престъпление и наказание" и "Идиот", като критикува остро не само руската, но изобщо склонността на човека да пропада в злото, да се изкушава, да предава, да се страхува, да завижда, да убива, да доносничи и да унищожава героите си. Нелепо е да бъде въвличан в разговора за съвременната жестока война на Путин. "Бесове" е един от най-критичните романи, който разказва за катастрофалните последици от политическия и морален нихилизъм, завладял Русия от 1860 година нататък. Достоевски е един от най-големите световни писатели, каквито са и Булгаков, Чехов, Гогол, Солженицин. Неподходящо и обидно е да бъдат употребявани с политическа цел днес. Те са били достатъчно смели за времето си и са платили суровата цена за тази си дързост.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

924

18

Diogen

14.11 2022 в 20:48

Евроатлантикът едва ли може да разбере нещо от "Престъпление и наказание" с птичия си мозък. Рашистите ги очаква втората част от заглавието - наказанието за престъпленията в Украйна. А този плиткоумник взел, че закачил желязято АК-47 към Достоевски.

-529

17

6екеr4о

14.11 2022 в 14:49

Като съвсем млад, когато имах желанието, времето и нервите, най-вече, се опитах да прочета"Престъпление и наказание", но не успях по-далеч от средата. Мисълта ми е друга - още в самото начало на безумната инвазия на режима на путин в медиите, сериозни, бе обяснена простичко разликата между понятията "изкуство" и "култура". Част от руското изкуство е наистина величаво, но руската култура, тяхната култура... Културата им допусна идването на Путлер на власт, бетонирането му там за много години и еманацията на цялата изродщина: кървавата война в Украйна!?

1000

15

нетрол

13.11 2022 в 19:54

Украинската посланичка освен, че е прочела много книги, явно е чела внимателно. Папата би трябвало да прочете завръзката на "Престъпление и наказание" - една начална сцена е достатъчна, а пък ако вземе и се задълбае нататък и в мотивацията на главния герой да свърши това, което върши, трябва да отиде да плаче тихо в ъгъла ...
На като се говори за Достоевски трябва все пак да кажем, че обобщения и внушения на база антагонисти - протагонисти с литературни герои, които са все психопати и душевноболни не се изграждат, това е булевардна литература.

-480

14

Октим

13.11 2022 в 17:44

От дългогодишен и личен опит на полиглот и преводач мога само да кажа, че руските автори намират за добри и хвалят предимно всички онези, които не са прочели от тях НИТО една книга!! Пък от общ житейски опит знам, че не само литературата им под всякаква критика, а и ВСИЧКО останало! Отдавна дори и водката ... Единственото “добро“, което остана е автоматът за отнемане на човешки живот Калашников, който пък е разработка на немския оръжейник Хуго Шмайсер, чийто идеи и схеми руските престъпници са откраднали от него, когато е бил в руски плен след Втората световна война.

2073

13

Johnny B Goode

13.11 2022 в 15:52

Великият руски писател Достоевски (баща литовец, майка татарка) ... Психично болен, алкохолик, комарджия разпродал дори личните вещи на жена си за да покрива дълговете си. Типична руска история.
Винаги е бил любима дъвка на снобите. Малцина са си причинили мъката да прочетат нещо до края от него, затова снобите спокойно могат да се правят на велики като разправят колко е велик. Дори илитерати като Бойко се опитват (справка - "шубата").
Признавам, аз лично съм прочел само 4 от творбите му. След
това се заклех, че няма повече.

На Еврото пожелавам да попадне на самотен остров и единствената книга с него да е "Братя Карамазови". Гарантирам, че ще си пригризе вените преди още старецът Зосима да се е развонял.

-240

11

редовно четящ

13.11 2022 в 11:15

Достоевски е идеално четиво за самоубийци! Толкова мрак, безнадеждност и депресия лъха от творбите му, че не знам как са го издигнали до ранг велик. Може би защото разкрива тъмната същност на руzката душа?

345

10

Джендо Джедев

13.11 2022 в 08:50

Пешко от Перни,

Украинците май не мислят като теб... ;)

1236

9

БотоксПутю

13.11 2022 в 05:05

за съжаление Рашата е замръзнала във времето на Достоевски. Само дето обича да яде Мак Донълси и да пие Кока Кола. Другото си е същото. Вижте ги в Украйна.