Димитров: Местан да изкупи греховете на дедите си с дарение за Плиска

ОFFNews 13 юли 2016 в 19:10 12817 2

Божидар Димитров с копие на корона на средновековен български владетел.

"Препоръчвам на Лютви Местан, ако спечели иска си за клевета, да внесе парите за реставрация на Голямата базилика в Плиска, за да поправи поне частично престъпленията на своите деди. С това ще покаже, че той се извинява за допуснатите исторически престъпления в началото на 15 век от неговите прадеди и иска те да бъдат макар и частично поправени".

Това заяви пред "Фокус" Божидар Димитров, директор на НИМ, във връзка с иска за клевета на стойност 681 лв., който Местан заведе срещу него заради обвинението, че е турски шпионин.

„Ако Лютви Местан успее в намерението си, тоест, ако български съд даде ход на делото, то най-вероятно ще ме осъди, тъй като аз наистина нямам доказателство, тоест картонче за вербовката на Местан, нито подписана декларация, че той се съгласява да работи за турските разузнавателни служби. Турската разузнавателна служба, както и всяка друга, с изключение на българската, не публикува документите на своите сътрудници, дори да са минали десетки години от вербовката им”, коментира Димитров.

„Аз отсъдих, базиран на своя опит на български шпионин, че Местан е шпионин по това, че когато в един момент е решил, че става напечено около него, е избягал в турското посолство. Така се препоръчва на всеки шпионин, на който му стане много напечено. Но това е индиректно сведение и Местан винаги може да каже, че е отишъл да пие кафе там със своя приятел турския посланик и май че е казал нещо такова”, допълни още историкът.

Според него България не е създадена през 681 г., а през 632 г., което би намалило сумата за иска с 50 лв. 

„Мисля, че аз съм доказал със свои научни разработки, които вероятно не са станали достъпни на г-н Местан, че България е създадена като държава през 632 година от хан Кубрат. И това е една възможност, да намаля стойността на иска с цели 50 лева. Ако експерти, привлечени като свидетели, докажат тезата на проф. Георги Бакалов, че България е създадена 157 година, то тогава стойността на иска ще падне до съвсем малко и ще мога да го платя”, отбеляза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17439

2

мнение от IP

14.07 2016 в 09:02

Кръчмите ли затвориха. Какво стана, та бръщолевенията на чашка, които обикновено са забавни само за говотещия, се пренесоха в новините.

29585

1

Izalina

13.07 2016 в 19:59

1396 лв ми се струва по-подходяща сума.
 
X

Подкастът на OFFNews