Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Ден на европейското арт кино в София (програма)

ОFFNews 06 октомври 2016 в 18:12 6903 0

Кадър от "Жажда".

Първият „Ден на европейското арт кино” ще се проведе на 9 октомври, в който ще се включи и България, заедно с 1000 други кина по света . 

Един от патроните на проекта е Марен Аде – режисьор, продуцент и автор, чийто най-нов филм „Тони Ердман” беше номиниран за „Златна Палма” в Кан 2016 и получи наградата на ФИПРЕССИ. Мотивацията ѝ е в думите: „Горда съм да бъда патрон на Деня на европейското арт кино, защото от всички съвременни начини да се гледа филм, срещата с него чрез големия екран е най-красив, чувствителен и истински.”

Сред останалите патрони са Изабел Юпер и носителят на Оскар Стивън Фриърс, който споделя: „Дължа всичко на европейското кино и съм радостен, че можем да го отпразнуваме.”

Българският партньор на инициативата е Домът на киното, където на 9 октомври зрителите ще могат да видят 5 специално подбрани заглавия:

Стартът е с прожекция за деца - в 11:30 с премиерната руска анимация „Овца или вълк”, озвучена на български език с гласовете на Михаела Филева, Рафи Бохосян, Ненчо Балабанов и др.

Обедният филм от 13:00 ще бъде гурме за душата – един от любимците на българската публика Фатих Акин с неговия „Храна за душата” („Soul Kitchen”).

В 15:00 ще гледаме още една анимация – „Град паника” на режисьорите Стефан Обие и Венсан Патар, един от малкото пълнометражни анимационни филми, удостоени с честта да бъдат включени в Официалната селекция (извън конкурса) в Кан. Филмът е комедия с поразително оригинален визуален стил и забележително смешни гласове.

Българското предложение е филмът „Жажда”, дебютен за режисьора Светла Цоцоркова, който наскоро получи номинация за „Европейско откритие” на Европейската филмова академия. Начален час на прожекцията 17:00. Зрителите ще могат да се срещнат лично с членове на екипа на филма.

Финалът на вечерта е от 21:30 часа с „Пророкът” от Халил Джубран” – анимационната антология на режисьора Роджър Алърс („Цар Лъв”), който събира международно признати аниматори, за да превърнат елегантния едноименен текст на Халил Джубран в живописно кино. 

Билетите за всички филми са на специална цена от 5 лева, с изключение на премиерния „Овца и вълк”, чиито цени са 8/6 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови