Да имаш инстинкт за психопати

Калоян Константинов 10 август 2019 в 00:02 10382 0

Д-р Дилън Райнхарт и Лизи Нийдъм.

Лятото е скучен сезон откъм филми и сериали. Хората или си почиват, или пускат разни леснозабравими продукции, с които да отбият номера и да грабнат малко кинти. Затова с изненада открих, че Fox Crime са решили точно сега да пуснат едно от хитовите заглавия в каталога си - "Инстинкт".

Можете ли да си представите как би се държало и изглеждало детето на двамата Шерлоковци – Бенедикт Къмбърбач („Шерлок“) и Джони Лий Милър („Елементарно, Уотсън“)? Е, ако не можете, един бърз поглед към героя на Алън Къминг в „Инстинкт“ ще ви даде скоростен отговор.

Д-р Дилън Райнхарт е гениален университетски преподавател по психопатично поведение и бивш агент на ЦРУ, който просто не може да се сдържи да не се заяде с хората и да демонстрира своето интелектуално могъщество. Все пак, не го прави по твърде асоциален и агресивен начин, ами успява да се впише прекрасно в работните отношения с колегите си и дори убийците.

Както вече сте се досетили по описанието по-горе, „Инстинкт“ не предлага типичния набор от убийства заради ревност, пари и наркотици а ла „От местопрестъплението“. Сериалът залага на психопатите, на серийните убийци, на егоистите, на хората с психични разстройства, чиито мотиви за действие често пъти са доста по-завъртени и интересни от стандартните такива, заради които вие или аз бихме убили. Така, ако сте любители психолози, ще научите и по някой друг интересен факт за психологията и различните умствени разстройства, което всъщност е супер яко.

Именно тук е силата на сериала, защото успява да разбута рамките на всички останали 2943102403 кримки, на които ставаме свидетели през последните години и от които – убийте ме – не мога да назова повече от 5. Но това не е изненадващо, имайки предвид, че сериалът е по роман на майстора на криминалните трилъри Джеймс Патерсън.

От ляво надясно: Анди (приятелят на Райнхарт), лейтенант Джасмин Гудън (шефката), Дилън Райнхарт, Лизи Нийдъм и гаджето ѝ от ЦРУ Джулиън.

Райнхарт, разбира се, не е сам. Помага му чаровната детективка Лизи Нийдъм (в ролята Бояна Новакович, сръбкиня, демек наше момиче). Тя обаче... как да ви кажа, с нищо не ми направи впечатление. Освен че спи с някакъв друг агент на ЦРУ там, който го удря повечко на шпионин и който е далеч по-запомнящ се. Тя е типичното ченге перфекционист – леко агресивна, добре подготвена и... и, ами не знам. В никакъв случай не е неприятен персонаж или актриса, но просто си личи, че е по-скоро патерица на Райнхарт, върху когото се фокусира наистина интересната част от сериала.

Това става особено натрапчиво поради непрекъснатите комплименти и подхвърляния, които Лизи прави на колегата си (къде на шега, къде истински) – колко прекрасно се облича, колко е умен, колко е талантлив, колко е грижовен към партньора си и т.н., и т.н. Да, схванахме колко уникален е пичът, няма нужда да ни го повтаряте при всеки удобен или неудобен момент.

„Инстинкт“ обаче определено си заслужава да бъде гледан и със сигурност няма да ви остави да скучаете. Първият сезон в момента се излъчва по Fox Crime, където от 7 август ще започне и премиерата на втори сезон - всеки вторник и сряда от 22:00 часа.

Ако вече сте гледали предишните епизоди – продължавайте да дерзаете. Ако не сте, няма проблем, вторият сезон започва плавно и дори никога да не сте поглеждали „Инстинкт“, бързо ще се ориентирате в обстановката и ще се почувствате като у дома си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews