Спряха сайта "Читанка", собствениците призоваха за бойкот на издателства

OFFNews 15 септември 2015 в 19:49 24809 49

Порталът „Читанка“ е спрян от основния си сайт.

Това става ясно след проверка на chitanka.info.

Там съобщение гласи, че библиотеката няма да работи няколко дни „заради малка авария от политико-техническо естество“.

От форума става ясно, че случилото се е в резултат на атаки от асоциацията „Българска книга“. Това кара читателите да застанат срещу издателите. Обвиненията към "Българска книга" не са за първи път. Доброволците които поддържат „Читанка“ призовават за директен бойкот срещу определени издателства, които са оказвали „психически тормоз“ срещу тях.

Публикуваме пълното съобщение на собствениците на сайта:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

Припомняме, че „Читанка“ е изчезвала от интернет няколко пъти, като дори през 2010 г. цял екип на НСБОП иззе сървъра на сайта и повлече мащабна дискусия в социалните мрежи с въпроса дали има престъпление, когато се разпространяват безплатно книги, за чиито права читателят не е платил, или това е даване на достъп до образование, което е конституционно право на всеки човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!