Спряха сайта "Читанка", собствениците призоваха за бойкот на издателства

OFFNews Последна промяна на 15 септември 2015 в 19:49 23413 49

Порталът „Читанка“ е спрян от основния си сайт.

Това става ясно след проверка на chitanka.info.

Там съобщение гласи, че библиотеката няма да работи няколко дни „заради малка авария от политико-техническо естество“.

От форума става ясно, че случилото се е в резултат на атаки от асоциацията „Българска книга“. Това кара читателите да застанат срещу издателите. Обвиненията към "Българска книга" не са за първи път. Доброволците които поддържат „Читанка“ призовават за директен бойкот срещу определени издателства, които са оказвали „психически тормоз“ срещу тях.

Публикуваме пълното съобщение на собствениците на сайта:

„Произведението е свалено по настояване на асоциация „Българска книга“ до изтичането на правата им за разпространение (за съответното издателство член на организацията). Съветваме ви да не купувате книги от следните издателства, оказващи психически тормоз чрез неофициални заплахи и изнудване на хората подпомагащи библиотеката: „Сиела“, „Хермес“, „Ера“, „Прозорец“, „Кръгозор“, „Колибри“, „Лабиринт“, „Обсидиан“. За да прочетете книгите офлайн, можете да изтеглите торента от юли 2015 г. или да ползвате месечните архиви“.

Припомняме, че „Читанка“ е изчезвала от интернет няколко пъти, като дори през 2010 г. цял екип на НСБОП иззе сървъра на сайта и повлече мащабна дискусия в социалните мрежи с въпроса дали има престъпление, когато се разпространяват безплатно книги, за чиито права читателят не е платил, или това е даване на достъп до образование, което е конституционно право на всеки човек.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.12 2015 в 11:43

Не мога да повярвам ... че пак не мога да си ползвам Читанката .. Не е ли по - добре да сте едно бе хора ... вероятно е ВЪЗМоЖЕН вариант сътрудничество ... въпрос на гледна точка е ... Ние страдаме..

20.09 2015 в 23:26

Вярно е, че населението на България намалява, а процентът на грамотните и четящи хора - още повече.
Най-големият недостатък на издателствата е, че те не познават таргит групата и нехаят за четящите хора. Издателствата искат оборот и печалба.
А, четящите хора са особени. На тях в магазина може да им се пробута развален сушоар за коса, но не и книга, която не ги интересува. Нооо, четящите хора могат да преписват на ръка, ако се налага нещо, което за тях е ценно.
И ако издателствата продължават да се заяждат с "Читанка", още повече ще закъсат.

20.09 2015 в 23:03

В "Читанка" попаднах на интересен български автор и търся заглавието в книжарниците. Излязъл е през 2005-та и вече няма и следа от негови книги. Обаждам се в издателството - дали не се намира там някоя забравена или бракувана книга. Няма. Няма да го преиздават, защото никой не го търсел. Че, като не се търси, защо никъде не мога да намеря негова книга?! А и аз не съм никой, все пак!
Така че, ако в издателствата си мислят, че продаването на книги е същото, както продаването на дрехи втора ръка, те ще са на загуба. И за това няма да е виновен сайтът "Читанка" или торентите.

19.09 2015 в 23:47

Безкрайно съм разочарована от спирането на Читанка толкова разнообразна литература събрана на едно място няма в друг сайт , ако искаш си сваляш книгата ако ли не си я четеш направо от там.Преди да открия Читанка имаше много книги които исках и не можех да прочета , но след това вече нямаше проблем да си чета на воля. Не мисля че спирането на сайта ще увеличи продажбите на издателствата просто, защото книгите са скъпи и хората нямат излишни пари за такива разходи.За много от тях това е един достъпен начин да четат и да си доставят радост . Книгата е най-голямото богатство , много по- голямо от финансовите печалби на издателствата . Затова апелирам да не саботирате желанието на хората да се ограмотяват и да трупат знания .

19.09 2015 в 13:24

Няма нужда да се призовава до официален бойкот. Всеки сам си решава как да постъпи. Лично аз купувах книги някога, преди първата атака над Читанка. И след това спрях. Отблъснаха ме като купувач, затова станах пират. Сайтът ми харесва и го смятам за полезен, а който му посяга не го харесвам. Просто и ясно.

Бойко Тиращ от 2010.

18.09 2015 в 09:07

Истината за ЧИТАНКА:

Ако една книга струва 10 лева, то тези десет се разпределят приблизително така:
Автор - 0,3%
Издател 30 до 20%
Печатница - около 10%
РАЗПРОСТРАНИТЕЛ - 30 до 40%

Изгонете търговците от храма!

Втори въпрос:

Съществуват много сайтове за продажба на книги в електронен формат. Да видим как се движат цените:
Книга на хартиен носител - примерно 10 лева.
Книга в електронен формат - 9.50. А колко трябва да е, ако махнем частта за печат и разпространители? Правилно. ПЕТ лева. А ако автора си я публикува сам?
Ами учебниците? Всеки родител знае колко пари ръси преди 15 септември. Всеки студент има поне 50 примера как се иска да се купи точно определен учебник от точния автор, иначе вземането на изпита става мааалък проблем.
Проекта Гутенберг. Напълно безплатни над 100 000 заглавия.
Амазон точка ком. Огромно количество класика на всички езици, напълно безплатно.

Друг въпрос:

Съдържанието на хартиените книги - ако не са антикварите, да намериш някое стойностно заглавие, разходката по Славейков се превръща в чалга забавление.

Кой квичи против Читанка? Azzzzz като представител на мощната разпространителска мафия. Много мазна баница направихте от продажбата на книги и почна да ви се изплъзва от ръцете. Всичките приказки за авторски права и прочие са само добре юридическо подковано дрън дрън.
Всичко се свежда до - аз, балъка, давам 10 лева за една книга, от които автора я вземе 30 стотинки, я не а разпространителите - 4 лева? И как няма да квичат? На умряло ще вият.

На екипа на ЧИТАНКА: Дръжте се и благодаря.

18.09 2015 в 01:09

Да ви кажа, приятели, не ми харесва това спиране ... Тъпа идея.
Има много заглавия, които ги няма изобщо в България - аз си ги тегля от другаде на английски...е и тях ли ще спрат?!
Всеки който е прочел книга в оригинал на английски и прочете преведената, ами няма да си я купи, и все пак Читанката успява да събуди интереса на много хора, които иначе, не биха влезли в книжарница.

18.09 2015 в 00:06

Работя в чужбина,читанката е връзката ми с България. Не мисля че блокирането на сайта ще ме накара да си купя книги от което и да е издателство вече...напротив, бойкот!
С читанката изчитах поредицата фентъзи и пр. и си купувах последните томове, а сега просто няма каво да чета...Читанката популяризира книгите и вместо да я спират, трябва да й плащат...
Ако има малко ум в празните глави на издателите, те самите ще плащат за съвърите на читанката, но уви....

17.09 2015 в 20:59

Против затварянето на сайта съм! Личен пример: изтеглих си книга, прочетох я и понеже страшно много ми хареса си я купих в хартиен вариант. Ако не беше Читанка, щях да пропусна невероятното изживяване от роман, който бях решила, че със сигурност няма да ми хареса. Хората, които четат и обичат книгите, ще продължат да ги купуват, но нека бъдем реалисти - нито имаме необходимите средства, нито пространство, за да изкупим и съхраняваме всички книги на пазара. Всеки има право на избор. Издателствата няма как да бъдат ощетени, защото същите, които теглят от Читанка, ги финансират, купувайки заглавия, които не могат да бъдат намерени в сайта или защото искат да ги имат във хартиен вариант. С риск да се повторя, хората, които обичат да четат, обичат книгите няма да спрат да купуват!

17.09 2015 в 18:49

azzz, нали знаеш (не, или не знаеш, или се правиш, че не знаеш), ама от последното спиране на читанка, има правило най-новите книги, да са издавани преди поне 3 години. И това е условието с което са се съгласили и 2-те страни. "Издателите"(нарочно е в кавички) и екипа на Читанка. Презумпцията на тая уговорка е, да могат "Издателствата" да си направят оборота- съгласи се, че каквото продадат за 3 години- това е. Със или без Читанката. И чак тогава е възможно побликуването на книгите в Читанка.
Ако не го знаеш това е простимо да се заяждаш. Ако, обаче ти е известно.... Срам и позор!!! И както казаха и другите участници- как да си купиш нещо, когато го няма на пазара???