Банкси с нов графит при Кале: Без мигрантите нямаше да има Стив Джобс

OFFNews 12 декември 2015 в 19:15 5614 2

Снимка Guardian.

Световноизвестният уличен артист Банкси разкри своя нова творба, този път върху стена в бежанския лагер в Кале, Франция, предаде "Гардиън".

Графитът се казва "Джунглата" и цели да покаже лошото отношение към хилядите хора, живеещи там. На него виждаме основателят на "Епъл", Стив Джобс, в по-късна възраст, носещ черен чувал за боклук през рамо и първи модел компютър на "Епъл" в другата си ръка. Рисунката насочва към корените на Джобс, чийто баща е имигрант от Сирия, пристигнал в САЩ след ВСВ.

В съобщение към творбата си Банкси казва:

"Често ни карат да вярваме, че миграцията източва ресурсите на дадена страна, но Стив Джобс е бил син на сирийски мигрант. "Епъл" е най-печелившата компания на света, плаща над 7 милиарда данъци годишно - и тя съществува само и единствено защото един млад мъж от Хомс беше пуснат в страната."

Снимка: Банкси.

Графитът е част от поредица работи на артиста, създадени в отговор на бежанската криза. По време на пътуването си до Кале той покри няколко стени на френското пристанище с рисунки. През лятото пък отвори временен депресиращ парк, в който имаше и инсталация с лодки, пълни с тела. За закриващата вечер бяха поканени и момичетата от "Пуси райът", които да изпълнят своя песен, критикуваща глобалния провал с помощта за мигрантите, влизащи в Европа.

Откакто през септември "Дисмаленд" затвори врати, Банкси разпраща инсталации и сгради от него към бежанския лагер в Кале, където живеят повече от 7000 мигранти от Сирия, Еритрея и Афганистан, за да се използват за жилища.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови