Българско военно чудо: Епопеята при Драва (видео)

OFFNews 18 януари 2018 в 13:41 9325 2

Десетият епизод на поредицата „Българско военно чудо“ разкрива славната Дравска операция от края на Втората световна война, когато България се озовава в конфликт с почти целия свят. След преврата на 9 септември, новите управляващи се опитват да смекчат обстоятелствата и да сключат примирие с Антихитлеристката коалиция, с надеждата страната ни да получи статут на „съвоюваща“ и да си осигури по-леки условия за бъдещия мирен договор.

В началото на 1945 година Втори и Трети украински фронт приближават Будапеща и установяват фронт по река Дунав, река Драва и брега на езерото Балатон. За да защитити подстъпите към Берлин и Виена, германското командване решава да предприеме контранастъпление. На пътя на атаката застава Първа българска армия с численост 130 000 души, която осигурява крайния южен фланг и тила на Трети украински фронт. Задачата на българите е твърде отговорна, но те не разполагат с достатъчно модерно оръжие и имат едва 25 танка.

През нощта на 5 март германските войски настъпват в три направления, като нанасят най-силния си удар срещу Трети украински фронт, а едновременно атакуват и българските части на фронта на река Драва. Упоритостта на българската армия обаче не е достатъчна, за да възпре далеч по-многобройния противник, който успява да се насочи на север и да превземе селата Драва Чехи, Драва Палконя, докато по улиците на Драва Соболч се организират ожесточени сблъсъци.

Битката обаче претърпява преврат сутринта на 6 март с българската контраатака, в която вземат участие дори лекарите, каруцарите и чиновниците. Водейки кръвопролитен бой при съотношение 8:1 в жива сила и 10:4 в бойна техника в полза на противника, 3-а пехотна дивизия още първия ден притъпява настъпателния порив на германците. „Упоритата съпротива на българите ни принуди да преминем към отбрана”, гласи донесението на командир на германски полк.

По време на ожесточени боеве за укрепените пунктове по река Драва, 133-ти съветски корпус се притичва на помощ на българската армия и силите се изравняват... Развръзката на драматичната схватка с доскорошния съюзник – Германия, която записва с кървави букви славната Дравска епопея, обезсмъртила имената на хиляди български воини, вижте във видеото:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.01 2018 в 01:14

Ние па какво общо имаме, и за каква политика става дума? И преди, и след.
Просто като всички други в общия световен пожар, както и колкото сме могли, сме се опитали да решим въпросите си, и да оцелеем. И сме успели даже повече от други.
А какво искаме, и как е правилно - никой не ни е питал. Дори не се е канил.

13874

1

emanuilis

18.01 2018 в 22:06

Чудесно-изпълнен документален филм, но... лично аз не изпитвам гордост от събитията. Даже напротив. Жалка и срамна история. Достойни български войници, жертва на шизофреничното политическо мислене - преди и след 44 г. Срам ме е.