Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Видео: Българско военно чудо - Добричката епопея

OFFNews 19 декември 2017 в 09:39 5446 0

Седмият епизод от документалната поредица на „Българско военно чудо“ пресъздава битката за град Добрич от 1916 година, славно запомнена в българската история като „Добричката епопея“.

Късометражният филм изобразява епичните сражения между България и Румъния за освобождаването на Добрич по време на Първата световна война. В онзи момент завземането на Южната част на златна Добруджа от румънците е изострило гнева и жаждата за отмъщения на българския народ. Войната между двете страни става факт на 1 септември 1916 година.

Частите на варненския укрепен пункт, начело с генерал Тодор Кантарджиев, се насочват към Добрич, а в пъти по-многобройната румънска армия опразва града в уплах. След 3 годишно очакване и зверства от страна на румънците, на 4 септември 8-ми Приморски полк влиза в столицата на златна Добруджа и българските войници са посрещнати като освободители от хиляди граждани. Пристига още военна подкрепа, а в отговор Букурещ иска руска военна помощ. И я получава.

На 5 септември за пръв път българите се сблъскват на бойното поле с руснаци, които досега са приемли като освободители. Въпреки численото превъзходство на румънци, руснаци и сърби, Българската армия разгромява врага с пълна сила.

„Разпалените офицери и войници бяха готови да се бият даже с ангелски легиони, дошли да нагазят отечествени предели“, заявява генерал Стефан Тошев. Ден по-късно, на 6 септември, започва поредната вражеска атака срещу левия български фланг и варненци...

Развръзката на храбрата битка за спасението на златна Добруджа и Добрич, запечатана в българската история като „Добричката епопея“, проследете във видеото.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews