Археолозите от НИМ се връщат на полуострова на Спасителя

Проф. д-р Иван Христов подготвя две експедиции и книга за черноморските потайности

Ирина Дойчева 06 април 2018 в 13:27 6229 0

Полуостровът на Спасителя отвисоко

Южното Черноморие отдавна е популярна дестинация и все пак дори там още има интересни места, за които се знае малко. Сред тях е полуостров Хрисосотира или Червенка, лаконично отбелязан в уикипедията като „вилна зона на три километра южно от град Черноморец, …има десетина улици, хубави къщи и чудесни скали за плаж“. А тъкмо в този район археологически екип на Националния исторически музей направи поредица открития през 2014-2017 г.

Вече е доказано, че късноантичната крепостна стена, запазена в североизточната и западна част на полуострова, загражда площ от приблизително 63 дка и е разполагала с четири кули. Намерени са фрагменти от мраморни колони на голям християнски храм, разкрити са основите на 15 жилищни сгради и на резиденция, обитавана от висш имперски чиновник, военен командир или духовно лице. Това лято археолозите се канят да продължат с проучванията на ранновизантийския град на полуострова, чието име идва от „сотирос“ – спасител.

Начело на екипа в Хрисосотира отново ще е проф. д-р Иван Христов, зам.-директор на Националния исторически музей. „Не успях да открия входа на крепостта откъм сушата в периода 2014 – 2017 г., има и още много друга работа на обекта – пояснява археологът. – Надявам се да продължим през новия сезон, стига да получим финансова подкрепа от Министерството на културата.“

Разкопките на Хрисосотира ще продължат това лято

Той планира още една експедиция по Южното Черноморие, но засега пази подробностите в тайна. Издава само, че на обекта има старо светилище, още от времето на ранните траки. Затова пък е готов да сподели всичко научено досега покрай опита си на крайморски и подводен проучвател в новата книга „Mare Ponticum: Крайбрежни крепости и пристанищни зони в провинция Хемимонт, V-VII век“.

Експедициите на НИМ са в основата на тома, в който професорът обобщава най-интересната и най-важната археологическа информация за селищата на юг от Обзор. Двуезичното издание ще излезе до края на април на български и на английски, а целта не е само да улесни специалистите. Книгата ще може да се използва и като гид от туристите, които биха искали да опознаят старините на пешеходно разстояние от плажа.

„Mare Ponticum“ включва 38 обекта на територията на някогашната провинция Хемимонт, извадена от пределите на провинция Тракия в края на III в. при император Диоклециан. Освен за градове и за крепости, в нея става дума и за корабите в преходния период между Късната античност и Средновековието. Авторът разказва увлекателно, защото лично е проучвал Атия, Вромос, Акра, Хрисосотира. Така към изследваните от поколения специалисти Анхиало, Месемврия, Аполония се добавят и нови данни за територии с ограничен достъп, доскоро строго охранявани като военни зони.

Акра

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!