Археолози откриха "вградени“ млади жени в основите на храм (снимки)

ОFFNews 05 юли 2016 в 16:30 25363 4

Снимка НИМ

"Вградените" в храма жени.

Археолози откриха „вградени“ млади жени под основите на храм в ботевградско, съобщиха от НИМ.

Археологическите проучвания на средновековния некропол около храма „Св. Вмч. Георги“ в село Трудовец потвърждават извършването на този ритуал.  

Храмът е изграден през втората половина на XIV век в „мочурлива местност“.

В разкрития т.г. средновековен некропол около храма са намерени 6 гроба със слабо запазени кости. Два от тях попадат (с горната част на телата) под основите на постройката. Открити са два скелета на жени.

Единият - под югоизточния ъгъл на сградата, е на 30-годишна жена, положена със забрадка, пристегната с бронзова тел. На една от ръцете ѝ е открит пръстен, което дава основание да се предполага, че жената е била семейна. Тук е изпълнен и ритуал, познат от други археологически проучвания в България, при който до покойника се поставя като дар камък или плочка. Наричането на камъка се прави за близък, любим човек, за да не е сам в отвъдното и при деца, за да не потърсят живите си братя или сестри.

По другия скелет има характеристики, типични за структурата на около 20-годишна жена. Тя е погребана с дълга роба, с кант от посребрена бронзова „сърма“ на нивото на подбедрицата и със забрадка от златотъкана „сърма“. Забрадката е била привързана с кухо сферично копче. Краката ѝ са положени върху извита керемида, а в гробната яма е открита и монета.

Храмът с "вградените" жени. Снимка: НИМ.

Ритуалът „вграждане“ е широко обсъждана тема в етнографията и фолклористиката. Акад.Михаил Арнаудов публикува над 50 песни през 1920 г., в които се споменава за „вграждане“.

Любен Каравелов дава сведения за запазените народни вярвания за вграждане на сянката на млада невеста в градежа: „…през нощта излизат нечисти духове и искат жертва, ако не я открият  - разрушават построеното“.

П. Р. Славейков коментира предания за вграждане на човешки души в църкви, фонтани и други, наричани в Търновско таласъми. Той дава сходни сведения за исканата жертва, която се превръща в демон, пазител на постройката. В различните краища на България се използват и други наименования:  домакин, наместник, таласъм, стихия и др. В гръцкия фолклор се говори за дракоси.

Храмът с "вградените" жени. Снимка: НИМ.

През 1899 г. Константин Иречек прави преглед на ритуала, като говори за вграждания и на  животни: „Изобщо в България циркулира предание, че никоя каменна постройка не успева, ако не се зазидат в основите агне, петел или поне човешка сенка… Измереният умира и става таласъм на тази сграда.“

Това не е първият - археологически документиран - ритуал на вграждане в България. Интересното в случая е, че нетрадиционната практика е извършена много отчетливо в два от откритите шест гроба, като разположените около тях други гробове по никакъв начин не ги нарушават. Двете погребани жени не само потвърждават запазените фолклорни данни за вярванията на българите през Средновековието, но дават и откъси на различните елементи от вариациите на митологемата за вграждането, допълват от НИМ.

За продължаване на археологическите проучвания е открита сметка BG74UBBS80021096490030, на която всеки може да дари пари.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7506

4

Аз пък си мислех, че сме християнска страна...

11989

3

Manol Glishev

06.07 2016 в 02:19

Само дето вграждане, демек човешко жертвоприношение досега е било засвидетелствано само в предантични селища и в народни песни. Тоест народните песни са последен спомен за доисторически обичай. А пък вграждане в църква... ми нали свещеникът няма да я освети :) 

Божидар Димитров пак пише попфолк история и този път бърка обикновеното погребение в църковния под с полулегендарното вграждане.

25665

1

Victimized

05.07 2016 в 18:37

Ако не са вампири , не е интересно ....

 
X

Да помогнем на украинските деца!