Археолози от НИМ откриха милиарна колона, издигната в чест на император Траян Деций

OFFNews 30 август 2021 в 10:08 5835 0

Снимка НИМ

Археолози от Националния исторически музей откриха варовикова милиарна колона, издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций, при разкопки в Троянско през юли, съобщават от НИМ.

Откритието е част от резултата от завършилата археологическа експедиция край римския пътен комплекс Состра до село Ломец, Троян. Проучванията, финансирани от общината, ръководи проф. д-р Иван Христов от НИМ.

Намерени са и основите на най-ранната крепостна стена на римския укрепен лагер Состра, разположен на пътя Ескус-Филипополис. Тя широка 2,20 м и се простира източно от двете му стени, проучвани през последните 20 г. Съоръжението е унищожено преди III век, когато е изграден пътят пред кастела. От вътрешна стена, на ниво фундиране на основите, в жълт глинест пласт, примесен с дребни фрагменти от строителна керамика, са открити профилирана фибула, датирана за края на I век, и римски републикански денар, отсечен в 58 г. пр. Хр.

С новото откритие се увеличава експозиционната площ на Состра. За нея тази и следващата година ще се грижи община Троян по одобрен от Министерството на културата проект за консервация и социализация на старините. Предвижда се консервирането на множество структури от крепостта, изграждане на посетителски център и паркинг. Паралелно тече съставянето на подробна археологическа карта на римски обекти, изградени около крепостта Состра в долината на р. Осъм, в землищата на четири троянски и ловешки села.

При разкопките през юли в Троянско са открити близо 80 монети от бронз и сребро, накити. Най-ценната придобивка за троянския музей е варовикова милиарна колона издигната от градския съвет на Никополис ад Иструм през 249 г. в чест на император Траян Деций. Този паметник доказва, че Состра е крайпътна станция, до която минава не само пътят за Филипополис-Ескус, но и друг важен за провинция Долна Мизия път в посока Никополис ад Иструм. Твърде вероятно е издигането на колоната да е било свързано с преминаването около Состра на самия император, за който се знае, че загива две години по-късно с битка с готите при град Абритус (дн. Разград). Колоната е вторият подобен паметник в зоната пред главната порта на кастела. Първият бе открит през 2016 г в съседен сондаж. Тя е била посветена на император Филип I Араб през 244 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови