Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

„Американска схема“ и „Гравитация“ с по 10 номинации за „Оскар“ (видео)

OFFNews 16 януари 2014 в 15:47 4764 0

Наградите "Оскар"

"Американска схема" и "Гравитация" получиха по десет номинации за "Оскар". Това стана ясно от обявените в четвъртък номинации за Наградите на филмовата академия на САЩ.

Номинации за най-добър филм получиха „Американска схема“, „12 години в робство“, „Капитан Филипс“, „Далас клуб на клиентите“, „Гравитация“, „Небраска“, „Филомена“, „Вълкът от Уолстрийт“ и „Тя“.

За „Оскар“ за най-добър актьор са номинирани Крисчън Бейл за ролята му в „Американска схема“, Брус Дърн за ролята си в „Небраска“, Леонардо ди Каприо за ролята си във „Вълкът от Уолстрийт“, Чиуетел Еджиофор за ролята си в „12 години в робство“ и Матю Макконъхи за ролята си в „Далас клуб на клиентите“.

Номинациите за „Оскар“ за най-добра актриса са за Ейми Адамс за ролята й в „Американска схема“, Кейт Бланшет за ролята й в „Син жасмин“, Сандра Бълок за ролята й в „Гравитация“, Джуди Денч за ролята й във „Филомена“ и Мерил Стрийп за „У дома през август“.

За „Оскар“ за най-добра поддържаща мъжка роля са номинирани Баркад Абди за ролята си в „Капитан Филипс“, Брадли Купър за ролята си в „Американска схема“, Майкъл Фасбендър за ролята си в „12 години в робство“, Джона Хил за участието си във „Вълкът от Уолстрийт“ и Джаред Лето за участието си в „Далас клуб на клиентите“.

Номинираните да „Оскар“ за най-добра поддържаща женска роля са Сали Хоукинс за участието си в „Син жасмин“, Дженифър Лоурънс за ролята си в „Американска схема“, Люпита Нионго за участието си в „12 години в робство“, Джулия Робъртс за ролята си в „У дома през август“ и Джун Скуиб за участието си в „Небраска“.

Номинирани за „Оскар“ в категорията за анимация са „Круд“, „Аз, проклетникът 2“, „Замръзналото кралство“, „Издигането на вятъра“ и „Ърнест и Селестин“.

Номинирани в категорията за най-добър режисьор са Дейвид Ръсел за „Американска схема“, Алфонсо Куарон за „Гравитация“, Александър Пейн за „Небраска“, Стийв Маккуин за „12 години в робство“ и Мартин Скорсезе за "Вълкът от Уолстрийт".

В категорията за оригинален сценарий са номинирани Ерик Уорън и Дейвид О. Ръсел за „Американска схема“, Уди Алън за „Син жасмин“, Крейг Бортън и Мелиса Уолак за „Далас клуб на клиентите“, Спайк Джонз за „Тя“ и Боб Нелсън за „Небраска“.

За най-добър адаптиран сценарий са номинирани Ричард Линклейтър, Джули Делпи и Итън Хоук за „Преди полунощ“, Били Рей за „Капитан Филипс“, Стив Куган и Джеф Поуп за „Филомена“, Джон Райдли за „12 години в робство“ и Терънс Уинтър за „Вълкът от Уолстрийт“.

Номинации в категорията за чуждоезичен филм получиха палестинският филм „Омар“, датският „Ловът“, италианският „Великата красота“, белгийският „Разкъсаният кръг“ и филмът от Камбоджа „Изцезналото изображение“.

В категорията за най-добри визуални ефекти са номинирани „Гравитация“, „Хобит: Пущинакът на Смог“, „Железният човек 3“, „Самотният рейнджър“ и „Стар Трек: Пропадане в мрака“.

Пълният списък на номинираните за наградите "Оскар" можете да видите на официалния сайт на Наградите на американската филмова академия

Церемонията за връчването на 86-ите награди „Оскар“ ще се проведе на 2 март.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews