Александър Петров със специална награда на БНР Топ 20, вижте и чуйте победителите (видео)

OFFNews 10 февруари 2023 в 10:37 1423 0

Александър Петров

Снимка БНР

Александър Петров

Авторът на някои от най-хубавите текстове в българската поп и рок музика Александър Петров получи наградата за открояващи се постижения и ярко присъствие в музикалния живот през 2022 г. на "БНР топ 20".

"Именно Александър Петров беше в основата на възраждането на група "Тангра -3" миналата година", припомниха от БНР. Негови са и текстовете на много от песните в националната класация за българска поп и рок музика на обществената медия.

“Тази награда ми е много ценна, защото точно от БНР започна моят път. И е като връщане във времето, защото той започна точно във второ студио, където сме сега. Записахме песните с група “Тангра“ - “Богатство“, “Любовта, без която не можем“, “Нашият град“, каза поетът.

"Един автор, ако няма издател и разпространител, той не е истински автор. За мое щастие тук са и моите колеги от група "Тангра", които са моите разпространители. Тук сме в БНР, който е продуцент, издател и разпространител на българска музика. Искам да пожелая на младите ни колеги песните, които създават, да имат щастието да ги чуват и след 40 и повече години. Това наистина си струва", каза още Александър Петров.

Наградата му беше връчена от Димитър Димитров, член на управителния съвет на БНР, с думите: “БНР винаги е било флагман на българската музика - най-големият музикален продуцент, дом на шест състава, всеки от които най-добър в своята област. Успяваме да дадем тласък и на млади таланти, които чухме и тази вечер. За мен е чест, че връчвам тази награда на един рок поет, защото рок музиката символизира свободата. А и БНР символизира свободата - свобода на мислене, свобода на изразяване, свобода за журналисти, свобода за музиканти".

Мария Мутафчиева събра най-много гласове от слушателите на БНР с песента "Говори ми".

За най-много седмици с №1 в класацията бе отличена група G.R.A.S с “Летя“.

Наградата в категория “Най-добър дует или колаборация“ отиде при групите "Б.Т.Р." и "Ахат" за песента им “Вяра“.

Боил Каранейчев - Boil взе приза за в категорията “Изгряваща звезда“.

Най-високата оценка от музикалната редколегия на БНР получи Любо Киров за песента му “Усеща се сила“. “Благодаря на БНР за стимула и мотивацията толкова много българска музика да се случва през последните години. За нас, артистите, е много важно да бъдем забелязани и понякога поощрявани, че се занимаваме с нещо, което обичаме“, каза той при получаването на наградата.

Искате да знаете повече?

Основната цел на "БНР топ 20" е представянето на съвременни български песни от различни стилове и поколения, с високи качества на музика, текст, аранжимент и изпълнение, коментират от БНР.

Класацията се излъчва в ефира на всички национални и регионални програми на БНР. Изкачването на върха на чарта се определя всяка седмица слушателите на БНР и музикални редактори от всички програми, като техният вот може да бъде проследен на страницата на класацията.

"БНР топ 20" се провежда за шеста поредна година и е под формата на ежеседмично предаване, реализирано като класация от обществената медия за нова българска поп и рок музика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!