Александър Морфов с премиера на нова сцена

OFFNews 09 февруари 2024 в 17:20 2918 2

Александър Морфов

Снимка БГНЕС

Александър Морфов

Постановката на Александър Морфов "И все пак, Животът е прекрасен" ще видим в "Théatro отсам канала".

Режисьорът работи на пълни обороти по предстоящата премиера, която е предвидена за 4 март. Цените на билетите са от 40 до 100 лева, като в категорията за 80 лева вече няма билети. Пред БГНЕС Морфов е отказал да сподели подробности за новата версия на представлението, което се играеше на пълни салони в Народен театър "Иван Вазов" и беше спряно, когато актьорът Камен Донев отказа да играе повече в него. Представлението е по пиесата "Самоубиецът" на руския сатирик Николай Ердман.

Това е пиеса, написана през 1928 г., която може би най-дълго време е останала под тоталната лична забрана на главния цензор на литературата и театъра в СССР - Йосиф Сталин, тя е била под забрана цели 60 години.

Емблематичният актьор Камен Донев играе главната роля и в "И все пак, Животът е прекрасен", заедно с актрисата и съпруга на Морфов Рени Врангова. Ще им партнират още много талантливи български актьори.

От "Théatro отсам канала" пишат за предстоящата премиера:

"Наричат "Самоубиецът" – "Ревизор" на 20-ти век, сравняват Ердман с Гогол. Осип Манделщам пише: "Пиесата ни дава отговор защо продължихме да живеем, когато всичко ни тласкаше към самоубийство." От този драматургичен текст по изключително остроумен и интелигентен начин Александър Морфов сътворява карнавално-театрален спектакъл, може би "най-смешният и най-тъжен спектакъл, създаван през последните 30 години на българската сцена".

До лятото на 2023 г. представлението "Животът е прекрасен" бе едно от най-гледаните на сцената на Народен театър "Иван Вазов", играно много над 100 пъти. През септември миналата година Камен Донев за пореден път доказа, че не е роден със запушена уста - отказа да го играе. Ролята на Семьон Семьонович Подсекалников носи на Камен Донев награда "Аскеер 2012" и "Икар 2013" за водеща мъжка роля. В оригиналната версия участва невероятният актьорски ансамбъл от най-изявени артисти на националната ни сцена – Светлана Янчева, Руси Чанев, Пламен Пеев, Албена Колева, Стефания Колева, Теодор Елмазов, Дарин Ангелов, Деян Ангелов, Валентин Танев, Павлин Петрунов, Биляна Петринска, Йордан Петков, Емил И. Марков и др. Каква ще е промяната в актьорския състав на "И все пак, Животът е прекрасен" публиката предстои да разбере на 4 март."

Припомняме, че режисьорът Александър Морфов беше дисциплинарно уволнен от Народния театър през февруари 2023 година. Заради скандала с пиара на ДПС Велислава Кръстева, назначена на същия пост и в театъра. След това тя също напусна първата сцена, която и към днешна дата се ръководи от директора Васил Василев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

800

2

Dabe

12.02 2024 в 11:25

Трогателно е как поредният петнайсети ерзац на една халтура ( с чалга- иконата Камен Донев) бива представян за премиера. Много сте сладки всички.

-1600

1

Люгер Химарс

09.02 2024 в 22:57

пак в русия ли э новата постановка?
 
X

Да помогнем на украинските деца!