19 проекта участват в конкурса за пространството пред Дома на културата в Пловдив

ОFFNews 30 декември 2014 в 15:51 3985 1

На 29 декември 2014 година изтече срокът за приемане на идейни проекти за участие в едноетапен конкурс, обявен от Община Пловдив, в партньорство с One Architecture week, за реновирането на пространството пред Градския дом на културата „Борис Христов“.

През 2013 г. градът под тепетата се сдоби с обновен Градски дом на културата, който се радва на богат и разнообразен културен афиш, а събитията, на които е домакин, привличат многобройната културна общественост на града.

Основната цел на конкурса е да се постигне цялостност в облика на сградата и пространството пред нея, тъй като територията има потенциала да бъде използвана преди и след събития в Дома на Културата, както и да бъде превърната в място със собствен характер и специфика, които да стимулират използването му не само за преминаване.

Конкурсът е открит и анонимен и в рамките на указания срок са подадени 19 проектa за участие от архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти с пълна проектантска правоспособност.

Общата инвестиция, осигурена от Община Пловдив за проектирането и реализацията на проекта, е 100 000 лева с ДДС, като на класирания на първо място от Община Пловдив ще бъде предложен договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада с хонорар от 15 000 лева с ДДС.

Какви са следващите стъпки и срокове, след подаването на идейните проекти? Постъпилите предложения ще бъдат разгледани и оценявани от петчленно жури от представители на Община Пловдив и независими специалисти, в следния състав: инж. Димитър Кацарски - заместник-кмет “Общинска собственост, устройство на територията, строителство и инвестиции” на Община Пловдив, урб. Нурхан Реджеб - магистър по Урбанизъм, член на Камарата на архитектите в България, арх. Илко Николов - Председател на Общинския съвет -Пловдив, председател на Съюза на Архитектите в България - дружество Пловдив, арх. Христо Станкушев - куратор One Architecture week 2014 и ланд. арх. Веселин Рангелов - председател на Архитектурна колегия “Ж” (ландшафтни архитекти) към РК “София град” в Камарата на архитектите в България.

До 11 януари 2015 г. ще бъдат избрани десет проекта-финалисти, от които журито в същия състав ще избере трите най-добри, които да предложи на вниманието на Община

Пловдив за разглеждане. Всеки от трите проекта ще получи парична награда в размер на 1 500 лв. В периода 14 - 30 януари 2015 г. ще бъде проведено обществено обсъждане на трите най-добри проекта финалисти, като в обща изложба ще бъдат показани селектираните от журито десет проекта. В периода между 2 и 5 февруари 2015 г. Община Пловдив ще класира на първо, второ и трето място избраните от журито три най-добри предложения, а към победителя ще бъде отправена покана за сключването на договор за изготвянето на инвестиционен проект за реновацията на площада пред Градския дом на културата „Борис Христов“.

One Architecture week е ежегоден международен фестивал за архитектура и градска среда, който се провежда за седми пореден път. Стартирал като двудневна конференция през септември 2008 г. под името Sofia Architecture week, той прераства в едноседмична платформа за среща и обмен на идеи за професионалисти в сферата на архитектурата и любители.

Основна цел на събитието е чрез широк обществен и професионален дебат да инициира устойчиви архитектурни и социални практики. Програмата му включва презентации, изложби, дискусии, работилници, прожекции и намеси в градската среда, както и творчески ателиета за деца. Фестивалът е част от културния календар, донесъл на Пловдив титлата „Европейска столица на културата“ за 2019.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews