17-метрова рисунка, вдъхновена от лятото, изгря на Морската гара във Варна

OFFNews 09 август 2022 в 11:42 7712 0

Art for Air

Снимка Веселин Желев

Art for Air

17-метрова лятна рисунка изгря на Морската гара във Варна в първите августовски дни. Проектът се нарича Art for Air и е колаборация между "Филип Морис България" и мултидисциплинарния артист Ели Жотева.

Рисунката е върху стена на входа на гарата. Вдъхновена е от срещата между динамиката на градската среда и спокойствието и свободата, които носи морският хоризонт, в чийто център е слънцето. Включени са и сгради от Морската столица, ръката символизира важността да сме заедно, а елементите от морското дъно напомнят, че всеки от нас е уникален.

Арт стената е придружена от webAR изживявания, които превръщат различни 2D аспекти на изображението в 3D изживявания, които всеки може да разгледа на смартфона си чрез добавена реалност.

За създаването на рисунката върху стена са използвани бои Airlite, които реагират на слънчевата светлина и влажността и улавят фините прахови частици във въздуха.

Мястото за рисунката е Морската гара, защото тя е пресечна точка на динамичния град и морето.

Творческата практика на Ели Жотева, която живее и работи в Лос Анджелис, обединява фотографията и дигиталните медии и е силно повлияна от съвременните изследвания в областта на квантовата механика, неврофизиката и машинното зрение. Тя е професор по визуални ефекти в университета Дрексел във Филаделфия, преподава уроци по фотограметрия и добавена реалност в houdini.school и води международни семинари по волуметрично кино с колектива си current.cam.

За Art for Air:

17-метровата рисунка на входа на Морска гара във Варна е естествено продължение на вълнуващия арт проект Art for Air с български артисти, които "Филип Морис България" започна през изминалата година. С него компанията създава градско изкуство, което отразява креативния стил на артиста, динамиката на времето, в което живеем и посланията за значението на многообразието и приобщаването като двигатели на прогреса и развитието.

Първият проект Art for Air оцвети емблематичния за столицата ъгъл между улиците „Гурко“ и „Георги С. Раковски“ и бе дело на илюстраторът и постер артист Мила Лозанова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews