145 години София е столица на България - общината прави изложби, концерти, филмов фест

OFFNews 02 април 2024 в 17:30 1603 0

София е столица 145 години

Снимка София е столица 145 години

София е столица 145 години

С изложби, концерти, исторически маршрути и филмов фестивал Столичната община отбелязва 145 години от обявяването на София за столица. На 3 април се навършват 145 години от обявяването (1879) на София за столица на България от депутатите в Учредителното събрание (10 февруари - 16 април 1879 г.) в Търново (дн. Велико Търново), сочат данни от отдел "Справочна" към БТА.

Предложението е на един от първите български историографи, съосновател на Българската академия на науките проф. Марин Дринов. Мотивите му са географското разположение на града и потенциалът за икономически растеж. Предложението е подкрепено от депутата Драган Цанков, който по време на дебатите в Учредителното събрание казва: "Ние имаме две столици - Търново - историческа, и София - правителствена. Затова аз предлагам и занапред София да си остане за резиденцията на княза, а в Търново да става коронацията на княза".

Когато София става столица, в града е имало 11 694 жители, 2 училища, 10 хана, 120 дюкяна и 3306 къщи. Според първото официално преброяване на столичани през 1880 г. жителите на София са 20 856. От тях 11 395 са родени в града, а останалите 9106 са дошли от други места. С повече жители от София тогава са Русе, Варна и Шумен.

От 1 до 14 април в Галерия на открито в парка пред НДК е представена изложбата с илюстрациите към книгата „Моята София и други образи“ (издателство „Точица“), издадена с подкрепата на Столична програма „Култура“, информират от Общината.

На 3 април в 11.30 ч. в градина „Кристал“ ще бъде открита изложба, посветена на един от символите на града, залегнал и в герба – планината Витоша. До 16 април в Галерията на открито ще може да се видят архивни фотографии, карти и документи, свързани с първите стъпки, предприети за обособяването на защитената територия, отношението им към частните земи и имоти, промените по отношение на допустимото строителство и други любопитни факти, свързани с управлението и опазването на планината. Изложбата се организирана съвместно с Регионален исторически музей-София и Дирекция на Природен парк „Витоша“. Софийският духов оркестър ще изнесе концерт в градина „Кристал“ от 12.00 часа.

На 3 април с вход свободен столичани и гостите на града ще могат да разгледат експозициите в Софийската градска художествена галерия и филиалите ѝ – галерия музей "Дечко Узунов" и галерия "Васка Емануилова". Регионален исторически музей - София също ще отвори безплатно врати за постоянната експозиция и временните изложби в сградата на площад "Бански" №1, археологическите останки под бул. "Княгиня Мария Луиза" в Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика", археологическото ниво на храм "Света София" и Триъгълната кула на Сердика.

Седемнайсет от станциите на Софийското метро ще бъдат огласени на 3 април от музиката на млади софийски музиканти. Възпитаници на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ и формации към Народно читалище „Тротоара 2020“ ще свирят от 17.30 ч. до 18.30 ч. на метростанциите „Сердика“, „Васил Левски“, „Софийски университет“, „Национален дворец на културата“, „Г. М. Димитров“, „Западен парк“, „Летище София“, „Театрална“, „Витоша“, „Бизнес парк“, „Красно село“, „Вардар“, „Централна гара“, „Европейски съюз“, „Патриарх Евтимий“. Джаз формация „София“ към общински културен институт „Надежда“ ще свири на метростанция “Хан Кубрат“.

На 3 април ще започне и тридневен филмов фестивал „Столична програма „Култура“ представя…“, който ще покаже в кино „Влайкова“ документални филми, финансирани от Столичната община в направление „Кино“ на Столична програма „Култура“. Филмовата поредица ще продължи на 6 и 7 април. Програмата започва в 20.00 ч. на 3 април с филма „Къщите говорят“, режисьор Владимир Люцканов, сценарист Антоанета Бачурова, оператор Кирил Проданов.

На 6 април прожекциите започват в 16.00 ч. с филма „аз съм Денис“, режисьор и сценарист Орлин Милчев, оператор Филип Търпов. Документалният дебютен филм изследва близостта и приятелството на фона на войната в Украйна и бежанската криза.

На 7 април от 16.00 ч. ще бъде показана втората част на поредицата „Къщите говорят“. В 17.00 ч. “София и K-поп музиката” ще покаже едно от многото лица на София – субкултурата на феновете на корейската поп музика.

На 6 и 7 април Столичната община и платформата historicalroutes.bg организират исторически беседи „Зад фасадите на ПАРИЖ 1 и МОСКОВСКА 33“. Столичната община отваря централните си сгради, за да се насладят посетителите на архитектурната красота на дома на фабриканта Киро Стефанов – сградата на улица „Париж“ №1 и да разгледат старото Интендантство към Двореца – днешната сграда на кметство на улица „Московска“ №33.

В сградата на ул. „Московска“ №33 ще бъде изложен и оригиналният проект за столичния герб, дело на Харалампи Тачев.

Столична библиотека ще отбележи 145 години от обявяването на София за столица на България с поредица инициативи. Една от тях е фотодокументална изложба „Кметовете на София“. Експозицията представя столичните кметове от учредяването на Софийския градски съвет до днес. Отбелязани са най-важните моменти от тяхната дейност и най- значимите им постижения. Ще бъдат изложени ценни книги и сборници с документи от фонда на Библиотеката, които допълват сведенията за усилията на общинската управа през годините за благоустрояването на града и превръщането на София в модерен европейски мегаполис.

Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий” ще припомни миналото на града, запечатано в богатството на нейните колекции с изложбата „Раждането на модерния град“, която ще бъде представена на 3 април. Експозицията проследява чрез архивни документи, фотографии, текстове и картини от фонда на библиотеката преобразяването на столичния град през различни епохи. Едновременно ще бъде открита още една документална изложба за София в поредицата „Книжовен калейдоскоп“, която в посетителите ще бъдат съпричастни с важната роля на столицата в съдбините на новоосвободена България.

На 4 април Столичната библиотека организира кръгла маса „Моята София". Дискусията събира за пръв път изявени автори на научно-популярни книги, посветени на историята, миналото и развитието на столицата ни. На кръглата маса ще бъдат представени всички издания на Столична библиотека, свързани със столицата, тематичната поредица за близкото минало на града: „Моята София“, „Голямата София“, „Красивата София“, която може да се намери в цифров формат на сайта на библиотеката, ще бъде презентирано и най – новото й издание „Любопитната София“.

Ще бъде учреден и първият неформален клуб на писатели, изследователи и журналисти, пишещи за София. Бъдещите активности на клуба ще засилят интереса на читателските публики към уникалното книжовно наследство, съхранявано във фонда на Библиотеката и към оригиналните ѝ дигитални платформи. Клубът се организира с подкрепата и съдействието на Столична библиотека, а членовете на клуба ще се включат в различни инициативи на Библиотеката, насочени към приобщаване на младежката и ученическа аудитория към богатото културно наследство на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки