Костов представя мемоарите си 'Свидетелства на прехода' на 11 април

OFFNews 25 март 2019 в 11:12 4359 3

Личните „Свидетелства за прехода" на бившия министър-председател Иван Костов излизат на пазара на 11 април. 

Премиерата на книгата с логото на издателство "Сиела"е в Централния военен клуб от 18,30 часа. 

В центъра на мемоарите си в почти 600 страници Иван Костов поставя страната и процесите, през които тя преминава до поканата за започване на преговори за членство в Европейския съюз в края на 1999 г. По този начин 47-ият премиер създава важен исторически документ, даващ началото на нов, необходим макар и болезнен разговор за пътя и цената на модернизирането и европеизирането на демократична България.

Участие в дискусията ще вземат писателят и главен редактор на изд. „Сиела“ Захари Карабашлиев и проф. Калин Янакиев. Добре дошъл е всеки, който е готов да чуе тези свидетелства от една принципна позиция, „развила се във времето, но непроменила своите устои“, информират от Сиела. 

Проф. Калин Янакиев: 

„Драматичното десетилетие на прехода през погледа на държавника, реформатора, строителя на съвременна България Иван Костов – самото това прави тази книга изключително важен исторически документ, който със сигурност ще възбуди (или възобнови) обществения дебат около личността на големия политик. Само че в центъра на неговите мемоари стои не той самият, а страната ни – борбата за нейното демократизиране, модернизиране и европеизиране. И тъкмо тази – както ще се увери читателят – тежка, мъчителна борба е онова, което все още не е достатъчно (и достатъчно честно) осветлено за българското национално съзнание. А личното свидетелство на Иван Костов е от неоценима важност за това осветляване. Началото на усилията – в една собствено фалирала към началото на 1990 г. държава, разногласията вътре в СДС (на „перестройчици“, реставратори носталгици и същински реформатори), непрекъснатата съпротива на бившите комунисти: всичко това – концентрирано в лица и събития, които помним, но за които все още трудно се ориентираме – е изложено с невероятна откровеност, непреборима обоснованост (и понякога безпощадна критичност и самокритичност) от големия държавник. След това – периодът на Виденовата криза и вече личното лидерство в процесите по нейното разрешаване от страна на Костов – трудните реформи, драматичните събития около войната в Югославия, решителният отказ да дадем небето си на Русия, осигуряването на бъдещето ни в ЕС и НАТО. Всичко това е разказано от автора на тези мемоари без самоизтъкване, но и без да са оставени без отговор нито една инсинуация и клевета, които и до днес следват министър-председателя (1997-2001 г.), оставил най-дълбоката диря в най-новата ни история.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12319

3

Чичо ви

25.03 2019 в 14:36

Aз също, ще се организираме с колегите от "БАЛКАН" и ще дойдем и ние, пазя си за спомен един гаечен 32-36, ще го донеса...

Убеден съм, че ще е забавно!

10571

2

Hissarion

25.03 2019 в 14:33

По-скоро трябваше да ги кръсти оправдания, защото той не е свидетел, а е от главните обвиняеми в процеса.

11671

1

безпартийна

25.03 2019 в 13:11

За мен ще бъде чест да отида на 11 април от 18:30 в зала Концертна в Централния военен клуб и да помоля строителя на съвременна демократична България за автограф.