Иновативният център 'Кърлинг Мания' връща радостта от движението на хората с двигателни увреждания

ОFFNews 20 септември 2019 в 13:12 1121 0

Иновативен дневен център за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Кърлинг Мания" се реализира в рамките на Проект № BG05M9OP001-2.032-0021-C01 „Кърлинг Мания“ и се намира в столичния квартал "Младост 3".

В рамките на дейността му се осигурява безпрепятствен достъп в съответствие с нормативните изисквания за достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания. Местоположението и организацията на дейността на ЦСРИ е съобразена със стандарта за предоставяне на тази социална услуга и необходимостта от подкрепа на хората с двигателни увреждания чрез създаването на нови социални услуги.

В центъра работят психолог, социален работник, масажист, ерготерапевт, предлагат се спортни занимания - лечебна физкултура, колоездене със специализирани колелета, кърлинг и тенис на маса, а част от посетителите избират да идват в центъра дори и само, за да поддържат социални контакти. Идеята е чрез занимания с различни физически активности посетителите на Центъра да подобрят своята двигателна кондиция и мотивация за социално включване.

Всеки здравословен проблем се разглежда индивидуално. Рехабилитацията не е лимитирана по познатия начин, а се предоставя докато човекът се почуства добре или може да прекъсне, ако му се налага и след това да възобнови заниманията. След това може да се запише и в спортен клуб за да може да практикува спорт удачен за неговото здравословно състояние. Към центъра има и осигурен специализиран транспорт включващ микробус съоръжен с хидравлична платформа за превоз на инвалидни колички.

Вече стават и видими първите резултати от дейностите по проекта. Посетителите на центъра се чувстват много по-добре. Започват да постигат по-добри резултати в спортните занимания, по-лесно се справят в ежедневието си. Те са вече много по-мотивирани и по-лесно общуват, вместо да се затворят вътре в себе си. Усвояват и различни нови умения, много от тях се опитват да се включат в различни програми на правителството за трудова заетост, което дава увереност, че посоката е правилна.

Проект № BG05M9OP001-2.032-0021-C01 „Кърлинг Мания“
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Най-важното
Всички новини