Иновативният център 'Кърлинг Мания' постигна забележителни резултати

OFFNews 02 март 2021 в 09:47 515 0

Иновативен дневен център за подкрепа на хора с двигателни увреждания "Кърлинг Мания" се реализира в рамките на Проект № BG05M9OP001-2.032-0021-C01 „Кърлинг Мания“. За своето съществуване от 18 месеца, Центърът успя да подкрепи 20 души с увреждания и техните семейства, като в рамките на дейността си, осигурява безпрепятствен достъп в съответствие с нормативните изисквания за достъпна среда за населението, включително за хора с увреждания.

Посетителите на центъра имаха възможност да работят психолог, социален работник, масажист, ерготерапевт. С различни физически активности посетителите на Центъра да подобрят своята двигателна кондиция и мотивация за социално включване - лечебна физкултура, колоездене със специализирани колелета, кърлинг и тенис на маса и пр.

Не на последно място от изключителна важност за посетителите бе възможността за поддържане на социални контакти.

От изключителна важност бе, че  рамките на проекта, рехабилитацията не бе лимитирана по познатия начин, а се предоставя докато човекът се почувства добре. След това той бива насочен към спортен клуб, за да може да практикува спорт удачен за неговото здравословно състояние. Към центъра бе осигурен и специализиран транспорт включващ микробус, съоръжен с хидравлична платформа за превоз на инвалидни колички.

По време на пандемията, именно заниманията в Центъра помогнаха на потребителите да бъдат по-мотивирани и вместо да се затворят вътре в себе си и да се откажат, започнаха да превъзмогват натрупаният стрес от неприятните новини, свързани с коронавируса.

Доказа се, че всекидневните дейности създават нов модел на поведение, което е една от основните цели на проекта, защото той съдържа комплекс от дейности, насочени към подобряване на здравословния статус и мотивацията на хората с увреждания, с цел подобряване на шансовете им за реализация на пазара на труда.

Независимо от трудната пандемична година, постигнатите резултати са налице. Хората с увреждания, посещавали  "Кърлинг Мания" са вече много по-мотивирани и по-лесно общуват, вместо да се затворят вътре в себе си. Усвояват и различни нови умения, много от тях се опитват да се включат в различни програми на правителството за трудова заетост, което дава огромно чувство на удовлетворение и добре свършена работа.

Проект № BG05M9OP001-2.032-0021-C01 „Кърлинг Мания“
Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2014-2020, съфинансирана от Европейския социален фонд.

Най-важното
Всички новини