Ти отгоре, аз отдолу: Галъп даде преднина от 0,4% на ПП-ДБ

Юлиана Ончева 30 март 2023 в 13:45 2499 1

Проучване

Снимка Галъп интернешънъл болкан

Проучване на Галъп интернешънъл болкан

Ако парламентарните изборите бяха сега "Продължаваме Промяната" щеше да получи 26,9%, а ГЕРБ-СДС 26,5%.  ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%.

В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%. "Има такъв народ" е с 3%. 

Резултатите са от изследване на "Галъп интернешънъл болкан" по поръчка на Българското национално радио (БНР), показващо декларативните нагласи към края на кампанията. То е проведено между 18 и 26 март 2023 г. сред 1004 души по метода "лице в лице" с таблети.

Стотици хиляди обаче тепърва ще решават и на числата към този момент следва – както винаги – да се гледа като на моментна снимка на декларативните нагласи, а не като на прогноза. При близки стойности, колебания в активността, внезапни развития и т.н., възможна е чувствителна динамика, отбелязва социологическата агенция.

Според "Галъп" победителят в изборите ще се реши тепърва с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за "втвърдяване". Възможни са динамични развития и по отношение на третото място. Способността да се набави твърда и предвидима подкрепа пък може да реши и борбата за бариерата.

40,1% са казали, че със сигурност ще гласуват – нива, близки до декларативната активност преди изборите през октомври 2022 г. На тази база се допуска активност, близка до тази от предходните избори, като тепърва ще се разбере процентът, изчислен спрямо формалните избирателни списъци. Възможни са колебания.

4,1% са онези от заявяващите, че ще гласуват, които твърдят, че биха предпочели "Не подкрепям никого", ако изборите бяха днес. 

--------------------------------------------------------------

Двустепенната гнездова извадка от изследването на "Галъп" е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.1% при 50-процентните дялове. 1% от цялата извадка е равен на около 54 хиляди души.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5921

1

pisnamiotmutri

30.03 2023 в 16:30

А ако разликата е над 5% ще се намерили най-накрая някой да осъди манипулиращите общественото мнение социолози? Как може партия с финансов министър осъден от Магнитски да се бори за първо място какви са тези фалшификации!?!?!