ЦИК глоби два сайта за публикуване на изборни резултати

Комисията цитира заглавия от Блиц, а наказа ПИК

OFFNews 21 ноември 2021 в 15:31 15252 1

Централната избирателна комисия ще глоби сайтовете 24 часа и ПИК заради публикуване на предварителни резултати от гласуването на балотажа за президентските избори.

Сигналите са подадени от Стефан Манов, наблюдател в Пловдив и заместник-председател на Обществения съвет към ЦИК. 

Централната избирателна комисия извърши преглед на интернет страницата на Pik.bg, при която установи, че на 21 ноември 2021 г. в 10:36 ч. на същата е публикуван резултат от междинните резултати на последното за 2021 г. състезание за властта „Рязък завой на формула „Президент“! Болидът на Професора скъсява дистанцията!, като чрез „Болидът на Генерала“ и „Болидът на Професора“ се визират резултатите за кандидатите за президент, за които се гласува. 

Заглавията обаче не са от ПИК, а от Блиц, показва справка на сайтовете. ПИК също съобщава изборни резултати, но с друга формулировка. 

Въпреки завоалираното им название под формата на състезателните автомобили, обявените резултати представляват допитвания до общественото мнение, което е в нарушение на Избирателния кодекс и предвижда налагането на санкции, мотивират се от ЦИК. 

Публикуваните предварителни при "24 часа" са завоалирани като "Най-търсените професии - на летци и професори" и се визират резултатите за двамата кандидати за президент.

И при двата случая ЦИК указва незабавно премахне на публикуваните резултати от социологически проучвания.

Предвидената глоба е в размер на от 2000 до 5000 лева. ЦИК постанови и незабавно прекратяване на публикуването на тези данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!