Таня Андреева: Трябва да направим медицинската професия атрактивна за младите

OFFNews 29 май 2024 в 12:18 1056 2

Снимка

Една трета от медицинските сестри са над 62-годишни. Цялата ни здравна система се крепи на труда на хора, които са в пенсионна и предпенсионна възраст. И ако не направим тази професия привлекателна за младите, много трудно ще успеем да закрепим разпадащото ни се в момента здравеопазване. Това заяви Таня Андреева, кандидат за народен представител от "Продължаваме Промяната – Демократична България" в интервю за Nova News. Тя каза също, че е важно да се сключи нов колективен трудов договор, който се съобразява с инфлацията и повишаващите се цени.

"За да има млади хора в здравеопазването ние трябва да дадем достойни възнаграждения, които отговарят на високото образование, което медицинските специалисти предлагат, но и трябва да дадем възможности за кариерно развитие, каквито в момента за специалистите по здравни грижи са доста ограничени", каза Таня Андреева.

Представителят на "Да, България" подчерта още, че е важно всеки да припознае себе си през политиките, които му се предоставят на улицата. Така и тя като здравен експерт е в най-пряк сблъсък с проблемите на детското здравеопазване.

За изграждането на частна детска болница доктор Андреева смята, че частните болници не винаги се решават да лекуват тежки клинични случаи, защото често се надвишава броят на дните, отредени по клинична пътека. Лечението на тежките случаи е скъпоструващо и това води до допълнителни разходи на болницата. „Нека има първо държавна детска болница, която да лекува децата на най-високо ниво и тогава може да си позволим и частна”, категорична е тя.

Таня Андреева допълни още, че детските клинични пътеки все още не са достатъчно добре финансирани, въпреки увеличението с повече от 30 процента. Андреева предложи като част от решението да се изведе дневен стационар в част от клиничните пътеки, за да се даде глътка въздух на част от персонала от нощни смени, както и достойно остойностяване на дневните стационари.

Парламентарни избори 2024

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    10935

    2

    borisboris

    29.05 2024 в 15:57

    Вземете от Таджикистан, Киргизстан и пр. Аз ли да ви уча?

    1017

    1

    IvoIvo

    29.05 2024 в 13:13

    Айде бе!
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх