Република БГ: Случаят с КТБ е политически и криминален синтез на сбъркания преход

OFFNews Последна промяна на 18 септември 2014 в 11:40 5597 2

Случаят с КТБ в никакъв случай не трябва да се приема като обикновена криза на банка, която е изпаднала в ликвидност или капиталова несъстоятелност. Този случай е изцяло политически и криминален и отразява цялата картина на сбъркания 25-годишен преход в България.

Свидетели сме на това как политическото инженерство създава мощни финансови инструменти за политическа корупция за сметка на държавните финансови активи и вложителите.

КТБ е замислена от безотговорни политици с една основна цел - да обслужва частните им интереси, независимо дали са във или извън властта. Историята на тази банка не следва логиката на нормалното развитие на една финансова институция. Тя предаде доверието на вложителите. Не създаде сигурност, че техните средства се използват по най-ефективен начин за основната функция на една банка – да посредничи между вложители и инвеститори.

В продължение на години наблюдаваме как КТБ действа основно като инвестиционен фонд, обслужващ скрити или нескрити акционери и на първо място лицето Цветан Василев или политическите кръгове зад него. Целта на тези действия е очевидна: да бъде контролирана голяма част от българската икономика за политическа употреба. През 25-годишния преход политиците на статуквото затвърдиха сгрешения модел „Който държи икономиката, владее и политическата власт“.

Институциите, които трябва по право и функция да не допускат кризата в банката, престъпно са заобикаляли проблема. Хората в тези институции най-вероятно са били подбрани именно по способността да си затварят очите или са директно назначени да представляват и да са част от лобистки интереси.

В настоящия момент не бива да се допуска влиянието на лобистки групи с цел да се попречи на достигането до цялата истина за банката, включително и ако има нарушения на наказателното право.

Абсурдна е ситуацията, в която лицето в дъното на проблема, се завръща, за да решава този проблем. Кой гарантира на българското общество, че Цветан Василев няма да унищожи следите, че няма да източи докрай останалото и най-важното – да прикрие истината?

Случаят с КТБ е най-яркото проявление на политическия модел на задкулисието. Затова политиците на статуквото при никакви обстоятелства не бива да бъдат допуснати до вмешателство в процеса на вземане на решения за банката.

За българските граждани е изключително важно истината за КТБ да бъде разкрита докрай - кой и как е получавал пари, какви суми, за какво ги е използвал и как това се е отразявало върху политическата ситуация за последните години.

В дневния ред на българската държава днес най-важният въпрос е да се осигурят условия за честни и прозрачни правила. В българската банковата система не бива да се допуска втори случай на подобно политическо и икономическо инженерство.

Предизборна публикация

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.09 2014 в 10:13

За “Sin” – напълно си прав за “дървени философи”. Че ни писна от лакърдийки, КТБ била политическо инженерство, Политици и прокурори били с банкови карти, пък Главпрокурора бил повдигнал обвинения на подуправителя на Банков надзор (за да блокира БНБ), пък сИга били издирвали Цв. Василев, и всякакви. Към 13 юни14 г. Към 13 юни 2014 г. КТБ е българска банка с пълен лиценз за банкова дейност. БНБ е Централна банка, която дава и отнема лиценз и осъществява БАНКОВ НАДЗОР. За първото тримесечие на 2014 г. отчета на КТБ е заверен с ОТЛИЧЕН от БНБ. ТОВА, че КТБ е с пълна адекватност се вижда и от състоянието й на 13-20 юни14 - датата на организирания от Главпрокурор ПОГРОМ над КТБ и БАНКОВА ПАНИКА!
ПЪРВО: КТБ има две лица – едното е аферата/заговор за използване на евентуална банкова криза за постигане на финансов КОЛАПС на държавата Кой е планирал това може да се знае, може да се знае и кой планира банкова криза в ПИБ, но е друга тема...
ВТОРО: КТБ се срина на 20юни (петък) след недостиг на ликвиден ресурс (този ликвиден ресурс е ЛИМИТИРАН в ЗКО) в резултат на БАНКОВА ПАНИКА, започнала на 13 юни довела до изтегляне главно електронно на 1.3 млрд от вложители, пренасочени пак електронно в НЕбългарски банки –Булбанк, Пощенска, Париба, Алфа и т.н. на 22 юни (понеделник) последен е теглил 59 млн И. Искров, и затваря КТБ. КТБ иска от БНБ подкрепа чл. 33/ЗБНБ, но БНБ отказва, макар, че е длъжна да оказва подкрепа за осигуряване стабилност на банковата с-ма. Доклад/квестори сочи на още 500 млн бързоликвидни активи, които харчиха след затваряне КТБ - квестори, одитори, издръжка и т.н. Сега май и те са изхарчени! БНБ вече обяви продажба активи на КТБ.
Баламосват ни с думата “ДУПКА” в КТБ. Ето я първата ДУПКА в КТБ - и кой ще върне изтегления ресурс от 1.3 млрд лв. 13-20 юни в КТБ, Как се връща огромен ресурс в банкова конкуренция – и кой ще върне ИЗХАРЧЕНИ НАХАЛОСТ 500млни.
КОНКРЕТНО И ЯСНО:
- Цв. Василев НЕ Е организирал БАНКОВАТА ПАНИКА на 13 юни, напротив – от 13-20 юни КТБ плаща на вложителите целия ЛИКВИДЕН РЕСУРС съгл. Закона за кред. организации. Като свършва лимита – КТБ се обръща към БНБ по чл. 33/ЗБНБ.
- Иван Искров също НЕ Е организирал БАНКОВА паника “КТБ”. В този момент към БНБ от Главпрокурора бяха повдигнати някакви обвинения към Банков надзор и Управсъвета на БНБ се озърташе “ама, та”, т.е. БНБ бе БЛОКИРАНА от Главпрокурор. Ттози БЛОКАЖ на БНБ от Главпрокурора уплаши БНБ да даде подкрепа на КТБ.
- БАНКОВАТА паника “КТБ” е организирана на 13 юни от Главпрокурор и МВРПикчърс с ювелира акция пред сграда на КТБ (многократно са показвани по ТV как е станало това, пък и по ТV се обявяваше с тъпани и фанфари “Полиция в КТБ”
КТБ бе срината по изпитаната схема - БАНКА СЕ УБИВА КАТО МУХА - С ВЕСТНИК. М. юни 2014 г. в Булгаристан бе пусната в ход нова схема – УБИВАНЕ НА БАНКА с “ювелирна акция на 13 юни”КТБ” на Главпрокурор, МВРПикчърс и БНБ ... медии бяха изпреварени или слугуваха ... (ежечасно от 13юни в ТVновините с тъпани и цугтромбони внушаваха на БГ публиката да ИСТЕРЯСВА...
ЗА ЩЕТАта на КТБ ще осъдят БГдържавата за вреди, и в Страсбург, и ТАЗИ ЩЕТА ще ПЛАТЯТ ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ !!!!!! (Някои с/у това рИват!) ДА ПОЧВАТ да рИват!
Това е дереджето!

18.09 2014 в 11:47

Нямa да го приемаме за такъв. В никой случай.
Защо просто не публикувате списъка с вложителите и заемополучателите в КТБ ?
Кой не дава ? Защо ? Ето това проучете !

Аман от дървени философии