Какво е екзит пол, или как социолозите мерят гласа ни в деня на вота

Георги Савчев 03 ноември 2016 в 16:00 14889 2

Шест социологически агенции ще правят проучвания "на изхода" за изборите за президент и за националния референдум на 6 ноември, както и паралелно преброяване вечерта след вота.

Екзит пол (exit poll) е допитване до гласоподавателите за техния вот, след като напуснат избирателните секции. Тези експресни проучвания дават ранни индикации за развоя на резултатите в изборния ден.

Екзит полът у нас се прави в приблизително 200 гнезда, тоест 200 секции. Обикновено във всяко от тези гнезда има по двама души, които анкетират всеки пети, шести или седми гласувал (зависи от обема на извадката). И периодично вписват данните в протоколи за обобщаване на резултатите, които се предават на няколко часа на супервайзърите - те отговарят за няколко секции. От своя страна супервайзърите се свързват с централата на социологическата агенция, където данните се обобщават на национално ниво, обясни пред OFFNews.bg директорът на "Медиана" Кольо Колев.

На вота в неделя "Медиана" няма да прави екзит пол, но агенцията има дългогодишна практика в проучвания "на изхода" за изборите.

Броят на респондентите при екзит пол в България е около 16 000 души - приблизително 80 анкетирани гласоподаватели на секция в около 200 секции.

Колев обясни, че за подобно проучване на социологическите агенции са необходими около 500 души - анкетьори, супервайзъри, служители, които обобщават данните.

В София живеят приблизително 15% от избирателите - съответно при 200 гнезда, 30 от тях трябва да бъдат в столицата.

"На изхода" на секцията, освен че повтарят вота си и в кутия на социологическата агенция, обикновено респондентите са питани за възрастта им, образованието, доходите.

Разбира се, този тип изследване си дава своите отклонения: сутрин, например, гласуват основно избиратели на левицата, а следобед - избиратели на десницата. Като се натрупат тези групирания, това неминуемо дава известни отклонения. Отклонения от порядъка 2-3% са напълно възможни. Кога гласуват различните избиратели зависи също и от сезона, и от времето, обясни Кольо Колев.

Паралелното преброяване на социологическите агенции е след приключването на изборния ден - анкетьорите изчакват да се оформи протокола и диктуват резултатите в централата. Разбира се, при паралелното преброяване данните са много по-точни и отклоненията зависят единствено от това как е направена извадката, уточни социологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

2

SC

03.11 2016 в 21:34

Със спиртомер ги мерят.
Което ми напомня, че утре трябва да се запася, за да мога вдругиден да размишлявам спокойно и мъдро.
 
X

Да помогнем на украинските деца!