Има недоволство и то се изрази в подкрепата на Радев, смята Бъчварова

Последна промяна на 08 ноември 2016 в 11:10 5276 18

Има недоволство и то се изрази в подкрепата на Радев, заяви Бъчварова

Снимка БГНЕС, архив

Мисля че има основания да чуем гласа на гражданите. Има недоволство и то се изрази в подкрепата на ген. Радев. Искам да ви уверя, че много добре разчитаме тези сигнали, даваме си сметка. Очевидно това е протестен вот към управляващото мнозинство.

Това заяви вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова, цитирана от БГНЕС. Тя коментира дали ГЕРБ трябва да промени нещо в политиката заради резултата на Цецка Цачева на първия тур.

Дали гласуването на първи тур е било знак, или е доста по-дълбок и категоричен процес ще видим на втори тур, поясни Бъчварова.

На въпрос какво е казала на премиера след първия тур и какво би го посъветвала – да подаде или не оставка, тя заяви, че „политическите знаци затова са знаци, защото понякога в друг контекст не изглеждат толкова логични и обосновани. Фактът, че той заяви, че всички ние като правителство сме готови да направим този знак към обществото, е много силно послание. Мога да уверя, че абсолютно обективно и честно, без да се самозалъгваме разглеждахме резултатите и ги анализирахме. Затова нека да изчакаме и втория тур, който ще бъде много интересен. Ако имаме 3 800 000, които са гласували, имаме поне още 2 млн., които не са гласували. Половината от тях да отидат да гласуват и хората които бяха на първи тур, ако решат да подкрепят някой от кандидатите на втори тур, също биха променили картината. Разчитаме на това.

Бъчварова коментира, че не е видяла резултатите, които сочат, че Цачева печели основно от ромския вот. „Мога да ви уверя, че ГЕРБ не е купувал гласове. Това можеше да се види и вечерта на изборите, когато ние очаквахме всеки един резултат, във всяко едно населено място, дори в малките, без да знаем какъв ще бъде то. Нека да анализираме този вот и след втория тур, но знакът е даден. Фактът, че повече гласове успя да събере кандидатът, който е подкрепян от нашия опонент е съществен, ние не го отричаме", каза Бъчварова.

Тя даде висока оценка в работата на полицията при организацията на изборите. „Сигналите и случаите, по които трябваше да реагираме, бяха изключително малко – само 5 на брой. Два от тях са в Кулата, другите са единични в райони, в които е установено, че някой се опитва да купува гласове. Не е нещо съществено, не е масова практика”, отчете тя като уточни, че много малко от сигналите, които има на откритата линия, касаят правомощията на МВР. Има случаи, които касаят нарушения на политическите права на гражданите.

Според нея самият процес, извозването на бюлетините, след това и на попълнените бюлетини е направено при една много добра организация. Изобщо напоследък при масови събития полицията се справя много добре. На въпрос какви мерки ще вземе МВР за охраната на балотажа Бъчварова обясни, че те ще са същите като на първия тур.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4009

15

случайно прочетох

08.11 2016 в 13:34

wayOff, в герб свестни няма.Щом са се забъркали с Боце и компания, значи има нещо гнило.
Не ги щем всичките калинки, "посетители", лемури...

5810

14

мнение от IP

08.11 2016 в 13:21

Е това пък, че на втория тур ще гласуват негласували си е чиста фантазия.

66795

13

El Commandante

08.11 2016 в 13:08

http://4.bp.blogspot.com/-U-SdesvtB70/U9VKzU3cB9I/AAAAAAAAU_8/WSDH0OpNriU/w1200-h630-p-nu/Triple+facePalm.jpg

66795

11

El Commandante

08.11 2016 в 13:00

"Парламента има над 50% доверие"

"Парламентът е одобряван едва от 18% от българите"

Брато, ти освен трол си ШИБАН ЛЪЖЕЦ!!!