Генерал Тошево гласува на референдум "за" и "против" добива на природен газ

OFFNews 17 декември 2017 в 08:18 3555 0

Жителите на община Генерал Тошево гласуват дали са против добива на газ на територията на общината. Решението за провеждане на референдума бе взето от Общинския съвет на 1 ноември след масови протести на местното население срещу намеренията на инвеститора "Русгеоком БГ" за 35-годишна концесия и добив на природен газ от находище „Спасово”, което обхваща 18 села в региона, съобщава Дарик. 

Местните хора се опасяват, че добивът на газ ще се отрази пагубно на земята и водата на Добруджа.

Девет обществени обсъждания и 36 разяснителни срещи за референдума бяха проведени в населените места на общината. На срещите е разяснено, че въпросът в референдума, въпреки че е по-сложно формулиран, е зададен така, за да е законен.

Жителите на общината трябва да отговорят: Против ли сте Община Генерал Тошево чрез Общинския съвет или кмета на общината да одобрява устройствени планове, определящи територии за проучване, добив, преработка на следните подземни богатства: нефт, природен газ, твърди горива, минни отпадъци?

Малко над 13 000 души имат право на вот в община Генерал Тошево. 245 души са дописани в избирателните списъци по настоящ адрес. За да бъде валиден вотът е нужно не по-малко от 5300 души, или 40%, да гласуват. Освен това 50% плюс един от гласувалите трябва да са отговорили с "да".

Изборният ден започва в 7.00 ч. и продължава до 20.00 ч. Референдумът се провежда от Общинската избирателна комисия, създадена за мандат 2015-2019 г. На 18 декември изборните книжа ще бъдат предадени в Централната избирателна комисия (ЦИК).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови