Две жалби във ВАС заради решението на ЦИК за 100% ръчно броене на разписките

OFFNews 13 ноември 2021 в 12:57 3293 0

Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" ще внесат днес жалба до Върховния административен съд срещу повторното решение на Централната избирателна комисия(ЦИК) за ръчно броене на всички разписки от машинното гласуване, съобщиха двете коалиции.

ЦИК взе това решение късно снощи, по предложение на зам.-председателя Емил Войнов (БСП). "За" гласуваха 12 души (четиримата представители на ГЕРБ, тримата от БСП, двамата от ДПС и тримата от "Има такъв народ"), а трима - двамата представители на "Демократична България и участникът от "Изправи се БГ! Ние идваме", се обявиха против.

Комисията веднъж вече беше решила да се броят ръчно 100% от разписките, но решението падна в съда отново след жалба на двете формации.

Тази сутрин, в интервю за bTV Емил Войнов заяви, че идеята му да предложи 100% броене на разписките е, за да се разсеят съмненията в обществото за възможни манипулации на вота. Самият той увери, че е напълно сигурен, че машинното гласуване ще бъде честно. По думите му резултатите от изборите ще бъдат отчетени като се свалят от техническото устройство, а "преброяването на разписките и вписването в специално приложение, ще помогне на избирателя да се увери, че е еднакъв и ще засили доверието в изборния процес".

Късно снощи, на живо пред сградата на ЦИК, Мая Манолова от " Изправи се БГ! Ние идваме!" заяви, че разписките от машините приличат до голяма степен на касови бележки, не са защитени по никакъв начин и лесно биха могли да се фалшифицират. Освен това според нея няма да е възможно да се проконтролира кой какво брои. Тя напомни, че един от аргументите за въвеждането на машинно гласуване е и "да не броят ръчичките на представители на партиите".

Според Войнов преброяването на разписките ще стане бързо и няма да забави обявяването на резултата. Според Манолова - ще удължи престоя на участниците в секционните комисии в затворени помещения в условията на ковид - криза.

Преброяването на ръка е показало в годините си недостатъците си, коментира пред "Дарик" правосъдният министър Иван Демерджиев. По думите му решението "не е грешка, а целенасочена стратегия - замислена, планирана и реализирана", а целта е "да се отблъснат хората от изборния процес, който да остане в затворен кръг". "В лицето на изпълнителната власт държавата направи всичко, за да увери хората, че изборите ще са честни", каза Демерджиев и напомни, че не е добре правилата да се променят в последния момент.

От Партия МИР също обявиха, че ще подадат жалба до ЦИК заради непризнаването на машинния протокол за финален изборен протокол, така както е записано в Изборния кодекс. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!