'Демократична България' обжалва отказа на РИК Стара Загора

OFFNews Последна промяна на 13 октомври 2021 в 17:44 1110 0

„Демократична България“ внесе жалба в Централната избирателна комисия (ЦИК) срещу отказа на РИК в Стара Загора да регистрира листата й за парламентарните избори на 14 ноември, съобщават от пресцентъра на ДБ.

Причина за решението на местната РИК е, че кандидатската листа и пълномощното не са подписани собственоръчно от представляващите обединението Христо Иванов и Атанас Атанасов, както изисква Изборният кодекс, а "върху тях е поставена сигнатура, визуализираща електронно подписване", според решението на местния РИК

В жалбата са посочени неверни твърдения в акта на Районната избирателна комисия, както и незаконни действия. 

Според РИК Стара Загора флаш паметта, необходима, за да се установи автентичността на електронните подписи на пълномощното, подписано от съпредседателите на „Демократична България“ Атанас Атанасов и Христо Иванов, не е предоставена и е била донесена едва в 18.02 ч. 

От ДБ обаче твърдят, че водачът на листата и преподавател по конституционно право Атанас Славов и Магдалена Овчарова са предоставили всички необходими документи на хартиен носител и флаш памет в 16.15 часа във вторник (12 октомври) – 45 минути преди изтичането на крайния срок.

Видеозаписът от заседанието на комисията обаче показва друго. Флаш паметта е отворена от члена на РИК Денчо Денев. В жалбата се уточнява, че това се е случило в присъствието на друг член на РИК - Елица Сярова, посочват още в прессъобщението от коалицията.

„След свалянето на файловете отново членът на РИК Станка Хърсева взе флаш паметта, за да провери съдържанието й и колегите й потвърдиха, че са свалили всичко и проверките на подписите са извършени“, свидетелстват представителите на „Демократична България“.

3 минути преди изтичането на крайния срок Атанас Славов отново е попитал членовете на РИК дали всички електронни документи са свалени от флаш паметта и е получил потвърждение, че всички необходими файлове са свалени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

STOP THE WAR! Чуйте новата песен на OFFRoad band