Чиста храна, дом и доходи за софиянци

ЕС дава милиарди за изхранване на населението в Европа, а на нас ни измъкват земята от ръцете, заяви д-р Асен Ангелов

OFFNews 26 октомври 2023 в 12:42 648 0

Д-р Асен Ангелов

Снимка Личен архив

Д-р Асен Ангелов

Помните ли, как можеше всеки да си купи вкусни зеленчуци и плодове от Женския пазар? Традицията беше производителите от околните на София села да идват в определен пазарен ден и да предлагат своите екологично и биологично произведени продукти. Запустялата земя около София може да работи в полза на всички софиянци, като се подпомогнат съществуващите и се създадат нови семейни, овощни и зеленчукови градини.

"Готов съм с програма за подпомагане на малкото производство, директно от собствения двор за лична консумация и за продажба на пазара." – предлага водачът на листата за общински съветници и кандидат за кмет на София с №11 Асен Ангелов. Столична община може да подпомогне семейното производство и да предостави обработваема площ до 1 декар, разрешение за изграждане на малки постройки, инструменти и посадъчни материали за стартиране на градско земеделие. Общината гарантира изкупуване на продукцията и предоставя чистите фермерски продукти на гражданите, чрез собствените си пазари, на децата в училища и детски градини и така всички имат плодове и зеленчуци от плодородния софийски чернозем. Какви са ползите от подобна програма?

• Намаляване на необработваемите площи и пустеещите земи, които представляват потенциален риск за ерозия на почвата, свлачища и природни бедствия ;
• Насърчаване на здравословния начин на живот, чрез консумиране на екологично чиста продукция;
• Подобряване на материалното състояние на семействата, занимаващи се с градско земеделие, чрез гарантирани доходи. Семейните градини предоставят възможност за допълнителен приход и икономическа стабилност за семействата, които ги поддържат ;
• Предоставяне на възможност за работа и решение за хората без дом , доколкото в рамките на обособените малки семейни градини има възможност да се изграждат подходящи временни постройки за живеене. Това представлява потенциал за социална интеграция и подобряване на качеството на живот.

По официална информация на Столична община, София притежава 3 019 хектара неизползвани земи със селскостопанско предназначение. В общинския бюджет, чрез функция „Икономически дейности“, група Б „Селско и горско стопанство“, дейност “Други дейности по селско и горско стопанство“ могат да се осигурят средства за стимулиране и подпомагане на стопаните за развитие на градско земеделие.

Един от най-съвременните примери за градско земеделие са градините на Белия дом около Вашингтон, които президентската двойка тогава, създава още в началото на XIX век. Значимостта на този проект изпъква по време на Втората световна война, когато в условията на кризата, свързана с международната търговия на продоволствени стоки е било необходимо осигуряването на населението на страната с хранителни продукти за живеещите в градовете и крайградските райони, където липсват фермерски стопанства. Върху неголяма площ Франклин и Елеонор Рузвелт, засаждат плодове и зеленчуци, отглеждат овце и кози, и стават пример за много американски граждани, които за кратко време трансформират свободните крайградски площи в селскостопански градини и постройки. Тази програма получава наименованието „Градините на победата“. В годините на войната се създават над 20 млн. малки земеделски стопанства, които общо произвеждат около 9-10 млн. т. пресни плодове и зеленчуци годишно (40% от националното производство). Друг ярък пример за развитие на крайградското земеделие по време на войната е Лондон.

Може ли софиянци отново да имат вкусни софийски домати? Може! Лесно е! Трябва някой да поработи и да си свърши работата, както трябва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!