Битката за София: Васил Терзиев vs. Антон Хекимян

OFFNews 07 октомври 2023 в 10:46 5723 2

дебат

Снимка скрийн шот

Първи дебат между кандидатите за кмет на София от ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

Обичам този град, роден съм тук, живея тук. Децата ми искат да останат. Обичам всичко около мен. Градът може много повече. Може да бъде по-красив, по-зелен, по уреден. Свикнали сме да чуваме, че тук е така. Примиряваме се с проблемите и посредственото".

Това обяви кандидатът за кмет на столицата от ПП-ДБ и "Спаси София" Васил Терзиев на първия дебат с представителя на ГЕРБ-СДС Антон Хекимян пред Дарик радио. Според социологическите сондажи двамата имат най-големи шансове да спечелят вота на 29 октомври.

"Аз обичам София, живея тук, изградил съм живота си тук, кариерата си тук. Живея живота на 90% от софиянци. Познавам проблемите. Старал съм се да решавам проблемите на хората. За да бъде София чист и подреден град. Искам да работя за София", отвърна Хекимян.

Двамата противници имат по 3 мин., за да обяснят визията си по 15 ключови теми, свързани с развитието на столицата. Всеки от кандидатите има по 1 минута, за да изложи идеите си и след това двамата имат 1 минути за дискусия. Нито един от въпросите не е предоставен предварително на кандидатите, освен темите, уточняват от радиото. 

Като цяло дебатът минава спокойно, без излишно напрежение. Хекимян даде да се разбере, че се еманципира от управлението на Йорданка Фандъкова и че е независим. На няколко пъти той повтори, че безобразията трябва да спрат. Терзиев не пропусна да отбележи, че ГЕРБ управлява най-големия град в страната от дълго време и акцентира на нескончаемите проблеми на София.

Какъв е изходът за ул. "Шишман" и дали може да се поеме ангажимент поне една година да не се разкопава, попита водещият.

Хекимян отговор, че може да поеме ангажимент, но трябва да има стандарти.

"За да се затвори улицата за движение, трябва хората да имат места за паркиране. Но да се запази духът на стара София. Аз съм представител на ГЕРБ, но съм независим човек. За "Шишман" и за другите улици в София не съм виновен аз. Няма да позволя да се случва отново. Ходя рамо до рамо със софиянци, познавам проблемите, ходя по същите тротоари и улици. Сега искам да решавам проблемите на хората по друг начин. За да бъде София чист и подреден град, трябва да спрем с ремонт на ремонта", обяви представителят на ГЕРБ-СДС.

Васил Терзиев пък попита Хекимян кой е управлявал досега София и е докарал централната столична улица до това състояние.

"За да се промени, трябва да се променят много работи. Стандарти има, но те не се спазват - контрол, глоби", настоя Терзиев.

"Определено за "Шишман" и за другите ремонти не съм отговорен аз. Трябва да променим това. Аз съм независим. И като журналист съм задавал същите въпроси и съм търсил отговори", изтъкна Хекимян.

Обществен ред

Васил Терзиев смята, че комуникацията с гражданите е един от най-големите проблеми, защото хората усещат, че гласът им не се чува и обяви, че тази вредна практика трябва да се прекрати.

Според Хекимян най-лесният вариант е приложение, в което хората да изпращат сигнали и снимки, по подобие на тв форматите.

"Гласът на хората може да бъде чут и аз съм човекът, който може да ги чуе", отговори Хекимян.

Той обърна внимание и на катастрофите, като обясни, че ще настоява всички камери, които отговарят за трафика, "да могат да се включат в системата за наказания и да няма джигити на пътя". И допълни, че хората и общината трябва да се обединят срещу нарушителите по пътищата.

Терзиев контрира, че общината купува камери, които не вършат работа и не отчитат скорост.

"Тези камери са трафик камери и за да се променят, са необходими законови проблеми. Камерите не отговарят технически, но няма да е скъпо да бъдат пригодени така, че да засичат джигитите на пътя и да се събират глобите", отвърна Хекимян.

На въпрос на водещия как ще се противодейства на вандалските прояви Терзиев отговори - с видеонаблюдение на всякакви обществени обекти, активна работа на общинска полиция и активна дейност на самите граждани, които да пускат сигнали за системно нарушение.

Паркиране и велоалеи

Хекимян настоява за свързване на леоалеите, иначе няма да има успех каузата за слизане от колите. Трябва да се промени и мисленето на хората.

"Много километри велоалеи могат да бъдат изградени в София, но обещанието да изградим още няма да има смисъл, ако те не са свързани", каза Хекимян.

Терзиев веднага попита опонента си знае ли колко километра велоалеи има в столицата и след като не получи отговор, съобщи, че в момента те са 65 км.

"Нашата визия е да има над 100 км, но те да вършат работа, а не да свършват в нищото. За да бъдат те алтернативен транспорт, трябва да има мисъл и да бъдат изградени лъчовете от кварталите към центъра", бе категоричен кандидатът на ПП-ДБ и "Спаси София".

И двамата претенденти за кметския пост се съгласиха, че мандат от 4 г. е достатъчен, за да се превърнат велоалеите в транспортна инфраструктура.

Съгласие бе постигнато и по въпроса за тротинетките - трябва да ги има, но и са нужни правила и контрол.

Искри между двамата прехвърчаха по проблема с инвестициите. И това наложи водещият да въдвори ред.

Терзиев обяви, че съществуват две хипотези за транспорта - че е социална услуга и трябва да бъде дотирана и че е търговска услуга. По думите му общината трябва да бъде отговорна и цените да са еднакви.

Хекимян не пропусна да отбележи, че ПП не са искали да бъде подпомогнат градския транспорт. Според него градският транспорт трябва да бъде обществен и достъпен.

Образование, детски градини и училища

Двамата опоненти се разминаха по въпроса за липсващите места в детските градини - според Антон Хекимян те са 2000, според Трезиев - 10 000, които ще бъдат намалени с 4000, затова е необходимо да се построят нови. Кандидатът на ГЕРБ-СДС смята, че трябва да се построят 37 детски градини.

"Трябва да се промени начина на разпределение (на местата) - в момента е къде живееш, а не къде работиш. Но за да се намали трафикът, трябва да се помисли детски градини да има около работата на родителите", каза Терзиев.

Парковете и строителството

Антон Хекимян настоява за подкрепа от държавата при решаването на проблема с никнещите като гъби сгради в парковете. Той напомни, че проблемът с отчуждаването на терените е познат отдавна и че парковете са пазени от общия устройствен план на София.

Терзиев напомни на конкурента си отчуждаването на терени вече е погълнало 10 млрд. лв.

Спор предизвика Витоша. От думите на бившия телевизионер стана ясно, че трудно ще се реши въпросът с лифтовете в планината заради спор със собственика. Според Терзиев решението е в продължаване на разговорите с него, но проблемът е в приватизационния договор. За да се реши той, единият вариант е да има публично-частно партньорство, а другият - да бъдат премахнати неработещите съоръжения и да се изградят нови.

Състоянието на поликлиниките

Трябва да се работи върху това целият поток да може да бъде в доболничната помощ, да се подобри материалната база, да се премисли икономическият модел, който да стимулира повече лекари, смята Терзиев.

Хекимян допълни, че това са структури, които трябва да бъдат обновени, за да са работещи. Той се обяви за детска поликлиника в София. В столицата трябвало да има хосписи за стари хора, а налични сгради трябва да бъдат трансформирани.

Бездомните кучета

За Хекимян решаването на проблема с бездомните кучета е изграждане на центрове, където да се настаняват те. Освен това хората трябвало да бъдат стимулирани да приютяват животни от улицата, както направил той, "въпреки че не си взех куче, а си взех котка", каза той.

Васил Терзиев смята, че трябва да има образователна програма към хората.

"Повечето дори не знаят, че е е незаконно да си размножават домашните любимци, трябва да има кастрация", изтъкна той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

5

Владè

07.10 2023 в 17:22

А забравих, чалга и рускосъвцка влас. Редят ни Карабах.

1005

1

ПР

07.10 2023 в 12:23

Партията,издигнала Хъкамъкамян,управлява Столицата над 16 г.За мен,като роден в града,резултатите са плачевни.Корупция в Голямата община и още от нея при районните кметчета.Безхаберие и калинковщина по партийна линия-посевместна."Уплътняване"= свръх застрояване и по вертикалата,при липса на съответна всякаква инфраструктура.Лоша комунална хигиена,въпреки лудите пари,давани там.Некачествени ремонти=корупция.Мръсен въздух.И още,и още....само ул."Шишман" да беше!Иска се радикална промяна.
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки