Алфа рисърч: Трима се борят за балотаж с кмета на Русе

OFFNews 24 октомври 2023 в 09:23 1413 0

Боряна Димитрова

Снимка Архив

Боряна Димитрова, Алфа рисърч

Около 60 хиляди души ще гласуват на местния вот в Русе, битката за кмет ще се реши на балотаж. Най-голяма подкрепа има настоящият кмет на града и кандидат за нов мандат Пенчо Милков от БСП. 

Това показва експресно проучване на Алфа рисърч, проведено между 16 – 20 октомври по поръчка на bTV сред 500 души.* 

Данните показват, че Пенчо Милков получава 29,8%, втори е Иван Иванов от ГЕРБ с 16,5%, а на трето място - Искрен Веселинов от МК „България за регионите“ с 14,4%. Следват Рена Стефанова - ПП-ДБ – 13,2%. Борислав Българинов - Съюз на свободните демократи – 6,7%. Златан Златанов от „Възраждане“ е с 3,4% и накрая - Анатоли Станев от ИТН – 3,1%.

Остава неясно кой ще е на балотаж с досегашния градоначалник.

„Има една разлика между мажоритарните кандидати и партийната тежест - ако погледнем нагласите за Общински съвет три партии се очертават с равни позиции. Това са ГЕРБ, БСП, „Продължаваме промяната“, веднага след това идват с равни позиции „Възраждане“ и „България на регионите“, където е ВМРО. Партийната тежест е по-голяма при битката за общински съвет, отколкото мажоритарния елемент“, коментира социологът Боряна Димитрова от „Алфа рисърч“.

---------------------------------------------

Експресното проучване за община Русе е проведено в периода 16 – 20 октомври 2023 г. от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV. Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местните избори 2023 г. в община Русе. Анкетирани са 500 души. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез онлайн анкета.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика