29% от избирателите ще избират депутати с преференции

Юлиана Ончева 07 юни 2024 в 15:45 4222 4

Проучване на Екзакта рисърч груп

Снимка Екзакта

Проучване на Екзакта рисърч груп

29,1% от гласоподавателите у нас ще гласуват с преференция на парламентарните избори, 23,8% ще отбележат предпочитания си кандадат на евровота. 

Това показват данните от проучване на „Екзакта рисърч груп", проведено от 30 май до 4 юни сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. 

С преференция и на двата вида избори ще гласуват по-често избирателите, принадлежащи към твърдите ядра на „Продължаваме промяната-Демократична България” (ПП-ДБ), на „Има такъв народ” (ИТН) и на ГЕРБ.

Според анализаторите за национален парламент на 9 юни категорично заявяват, че ще гласуват около 40% от българите (2 500 000 – 2 700 000 избиратели). На европейските избори те са с 3% по-малко. 

От началото на кампанията до последната ѝ седмица регистрираме

Кампанията е довела до лек ръст на електоралната тежест на „Възраждане, на ДПС и на ИТН за изборите за Народно събрание. Налице известен спад при ПП-ДБ, което увеличава преднината на ГЕРБ-СДС. 

С добри резултати във финалната фаза на кампанията влизат „Синя България” и „Солидарна България”, а политическа подкрепа в хода на кампанията печелят още политическите партии МЕЧ и „Величие”.

ГЕРБ е сигурният победител на предстоящите парламентарни избори. Безмилостна битка между ПП-ДБ, Възраждане и ДПС ще реши как ще се разпределят местата с номера 2, 3 и 4. 

Второто място за ПП-ДБ на евроизборите изглежда малко по-сигурно от това на парламентарния вот, коментират социолозите. 

Резултатът от „не подкрепям никого“ (4,5%) не участва в разпределението.

---------------------------------------------------------------

Проучването на „Екзакта рисърч груп" е проведено от 30 май до 4 юни сред 1050 пълнолетни български граждани в 71 населени места на страната. Работено е със стратифицирана двустепенна извадка с квота по основни социално-демографски признаци. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано интервю “лице-в-лице”. Максимално допустимата грешка при 50%-те относителни дялове е +/- 3%. Изследването е реализирано със средства на „Екзакта Рисърч Груп” като част от изследователската програма на агенцията. Изследването е проведено на територията на България и настоящите данни на „Екзакта” не отразяват нагласите на избирателите от чужбина.

    Юлиана Ончева

    Юлиана Ончева е журналист в OFFNews от 2014 г. (Около) 25 години по-рано работи във в. "Демокрация". На читателите - извинявайте за премълчаното през всичките години. 

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    200

    4

    демотиватор

    07.06 2024 в 17:45

    На пудела шарлатански от митничарското клипче с пачките му давам веднага преференция!!!
    Ми той умен и красив бре!!
    И богаааат.... (ジ) (ジ)

    2550

    3

    alfakentavur

    07.06 2024 в 16:24

    Точно така - от нас зависи. Всеки път убеждам близки хора, които не гласуват, да гласуват. С променлив успех.

    2104

    2

    Mateevk

    07.06 2024 в 16:10

    От нас зависи да покажем, че не могат да ни лъжат и издевателстват над нас прости и елементарни хора като Борисов, Пеевски, Копейкин, Йорданов и Григорова.

    405

    1

    Telluris Malus

    07.06 2024 в 15:50

    ППДБ все по-сигурно пропадат към четвъртото място. А бяха водеща хщлитическа сила ... :)))