2480 души ни питат "За кого гласувахте" пред урните

Юлиана Ончева 20 октомври 2015 в 13:20 3190 1

2480 анкетьори от осем социологически агенции ще питат "За кого гласувахте" пред избирателните секции в страната в деня на вота. 

В ЦИК са регистрирани Алфа рисърч, Галъп, Афис, МБМД, Маркет линкс, Сова 5, Екзакта и ГИСДИ. Първите пет ще събират данни и как върви гласуването на референдума.

С най-малко - едва 20 анкетьори, ще участва сдружението Гражданската инициатива за свободни и демократични избори, начело на което е Рашо Тарльовски, сменил на поста Михаил Мирчев след включването му в надпреварата за кмет на София. 

"Екзакта" на Лидия Йорданова, бивш шеф на НЦИОМ, пуска 375 души за екзитпол, но "данните са само за частния ни клиент", обясни Йорданова. 

432-ма души ще събират данни за "Алфа рисърч" на Боряна Димитрова. Те ще са пред секциите в София, Пловдив, Варна, Хасково, Кърджали. Освен надпреварата за кмет в тези градове, ще следим и тежестта на политическите партии през листите за съветници, както и участието, съответно гласовете "да" и "не" на референдума, съобщи Димитрова пред OFFNews. Агенцията ще представя предварителни резултати от вота и в трите големи телевизии - БНТ, бТВ и Нова. 

Галъп с шеф Първан Симеонов пуска 395 анкетьори, предварителните резултати от вота и референдума агенцията ще обявява в студията на БНТ, Нова тв и БНР. 

По Българско национално радио слушателите ще научат и какво показва гласуването според МБМД на Мира Янова. Агенцията ще представя цифри за София, Пловдив, Варна, Стара Загора и Търново и по ТВ 7. 

По БНР резултати, но само за референдума, ще съобщава Юрий Асланов, шеф на АФИС. Цифри за този екзитпол ще събират 297 души, още 192 анкетьори ще питат за гласуването за кметове и съветници. 

Маркет линкс - с бивш шеф вътрлешният министър Румяна Бъчварова, ще работи с 241 анкетьори и ще представя данни по бТВ, а Сова 5 на Васил Тончев със 77 анкетьори , сочи справката в регистрите на ЦИК.  

Изборно студио ще има и телевизия Bulgaria ON AIR. Сутрешното предаване за вота ще води Калин Манолов, а вечерното - Веселин Дремджиев. Медията обаче няма да представя данни от социологическа агенция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови