Григор Здравков: Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание

OFFNews 22 януари 2015 в 13:27 17894 7

Григор Здравков: Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание

Интервю на председателя на Легия "Антимафия" Григор Здравков.

Г-н Здравков, какво знаете за изчезването на Евелин Банев-Брендо?

Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание за това колко български политици и висши полицаи са били замесени от 2001 до 2013 година в международните наркоканали за кокаин и прането на пари.

Тоест, става въпрос за обвързаност на Брендо с политици, които имат интерес днес той да мълчи?

Големият път на Брендо с кокаина започва през 2001 година, когато идва НДСВ на власт. По друг начин казано, тогава групировката СИК овладява МВР. Апогеят на Брендо е по време на тройната коалиция, когато италианските служби установяват изтичане на информация от българските власти. Тогава за това са заподозрени трима души – един висш прокурор и двама висши полицаи, служители в специализираната служба за борба с организираната престъпност. Единият е известен под прякорите Лимонадения Джо или Късото Боро, а другият е известен с прякорите – Пчеларя или Урко.

Какво е подозрението върху тях?

Подозрението е за това, че всички разработки за международен трафик на кокаин са спирани от тези двама служители. В определен период от време Брендо е близък с фамилия Кулишеви. По-точно с Мила Георгиева и Максим Кулишев. По същото време бащата Христо Кулишев е директор на Агенция „Митници“. Характерно при Брендо е това, че голяма част от кокаина не минава въобще през България. Той е един от малкото останали живи, който се е занимавал с международен трафик на кокаин – над 20 тона на година.

Как парите от трафика са стигали до политици?

Това е класическа схема, при която няколко политици покриват канали. В случая става въпрос за четирима човека. Много от тях са с еднакви инициали на първото име и фамилията. Единият е каратист, сега е политик, другият е борец – сега е банкер. Третият вече е покойник, служител на Държавна сигурност, занимавал се със строителство на хотели. Четвъртият и най-силов фактор в тази банда е бивш гребец. В момента е вицепремиер в сянка. Това са хората, които през годините са го подкрепяли като групировка.

Тоест, изчезването на Брендо е свързано с това той да мълчи и да не издава връзките с покровителите си...

Тези са го спазарили. Когато става въпрос за дрога, която се контролира от СИК, като амфетамините например, и част от международните пратки на кокаин, хората, които са забъркани в големите поръчки и доставки, винаги, когато бъдат осъдени, изчезват. Като братя Галеви.

Става въпрос за една и съща схема..?

Естествено. Тук има и друга схема. Парите от кокаина се прехвърля през офшорни компании, оттам през Люксембург и през наша банка влизат като чуждестранни инвестиции в строителство на хотели. Част от тази схема важи и за фалирала вече банка. Само че тук не става въпрос за кокаин, а за хероин по арабския канал на един друг човек с гръцки произход, който избяга от България през 2009 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови