Григор Здравков: Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание

OFFNews Последна промяна на 22 януари 2015 в 13:27 16401 7

Григор Здравков: Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание

Интервю на председателя на Легия "Антимафия" Григор Здравков.

Г-н Здравков, какво знаете за изчезването на Евелин Банев-Брендо?

Брендо е спазарил свободата си срещу мълчание за това колко български политици и висши полицаи са били замесени от 2001 до 2013 година в международните наркоканали за кокаин и прането на пари.

Тоест, става въпрос за обвързаност на Брендо с политици, които имат интерес днес той да мълчи?

Големият път на Брендо с кокаина започва през 2001 година, когато идва НДСВ на власт. По друг начин казано, тогава групировката СИК овладява МВР. Апогеят на Брендо е по време на тройната коалиция, когато италианските служби установяват изтичане на информация от българските власти. Тогава за това са заподозрени трима души – един висш прокурор и двама висши полицаи, служители в специализираната служба за борба с организираната престъпност. Единият е известен под прякорите Лимонадения Джо или Късото Боро, а другият е известен с прякорите – Пчеларя или Урко.

Какво е подозрението върху тях?

Подозрението е за това, че всички разработки за международен трафик на кокаин са спирани от тези двама служители. В определен период от време Брендо е близък с фамилия Кулишеви. По-точно с Мила Георгиева и Максим Кулишев. По същото време бащата Христо Кулишев е директор на Агенция „Митници“. Характерно при Брендо е това, че голяма част от кокаина не минава въобще през България. Той е един от малкото останали живи, който се е занимавал с международен трафик на кокаин – над 20 тона на година.

Как парите от трафика са стигали до политици?

Това е класическа схема, при която няколко политици покриват канали. В случая става въпрос за четирима човека. Много от тях са с еднакви инициали на първото име и фамилията. Единият е каратист, сега е политик, другият е борец – сега е банкер. Третият вече е покойник, служител на Държавна сигурност, занимавал се със строителство на хотели. Четвъртият и най-силов фактор в тази банда е бивш гребец. В момента е вицепремиер в сянка. Това са хората, които през годините са го подкрепяли като групировка.

Тоест, изчезването на Брендо е свързано с това той да мълчи и да не издава връзките с покровителите си...

Тези са го спазарили. Когато става въпрос за дрога, която се контролира от СИК, като амфетамините например, и част от международните пратки на кокаин, хората, които са забъркани в големите поръчки и доставки, винаги, когато бъдат осъдени, изчезват. Като братя Галеви.

Става въпрос за една и съща схема..?

Естествено. Тук има и друга схема. Парите от кокаина се прехвърля през офшорни компании, оттам през Люксембург и през наша банка влизат като чуждестранни инвестиции в строителство на хотели. Част от тази схема важи и за фалирала вече банка. Само че тук не става въпрос за кокаин, а за хероин по арабския канал на един друг човек с гръцки произход, който избяга от България през 2009 година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.01 2015 в 14:53

Когато пускате публикации с този трол дървесен не слагайте негова снимка на сайта. Сложете на кучето му, на къщата му, на жена му ако има такава, не плашете хората с тоя получовек.

22.01 2015 в 20:59

Умно момче но не казва основната истина.Не казва,че контрабанден канал не се закрива,а се оглавява.Слага се нов бушон начело до следващата смяна.

22.01 2015 в 18:08

Това грозно лайно пак ли изпълзя от леговището си?Който вярва на тези от антимафия,значи има сериозни ментални проблеми ;)

22.01 2015 в 18:07

Ей много знае,бе!Като чете какво казва човек ще каже,че схемите ги е измислил той!И всички,които участват в тях му докладват най- прилежно,за да е в час с обстановката!

22.01 2015 в 16:33

Тоя приятел все излиза със заключения в тип "след дъжд качулка". Същевременно твърди че са абсолютно верни.
Ако ги получава на време, защо не ги подава документите на време към компетентните органи? Не е ли подсъдно укриването им? Ако ги получава късно, не мисли ли че някой винаги го ползва да си избърше с него задните част?

22.01 2015 в 16:29

Най-сигурно е мълчанието подсигурено от метър, метър и половина пръст. И не виждам сила, която може да накара покровителите да повярват на нещо друго, щом са го "осветили" в Италия.

22.01 2015 в 15:01

Тая картофена глава основно в ПИК я пускат, не се излагайте.