Жестоки глоби от ЕК грозят България заради бездействие на екоминистъра

OFFNews 23 декември 2019 в 16:51 8643 2

Министерството на околната среда и водите е забавило заповеди за обявяването на голяма част от защитените зони от мрежата "Натура 2000". Това е записано в одитен доклад на Сметната палата за периода от 2016 до 2018 година.

По тази причина страната ни е обект на наказателна процедура от Европейската комисия.

Сметната палата предупреждава за пропуски в националното законодателство и непълно въвеждане в него изисквания по директиви за опазване на естествените местообитания, на дивата флора и фауна и на опазването на дивите птици.

Министърът на околната среда и водите е забавил заповеди за обявяване на 211 защитени зони от общо 341 одобрени за страната ни от Европейската комисия. Забавянето е към дата 31 юли тази година.

"Това е трябвало да стане в срок шест години от одобрението, но за повечето зони без заповеди този срок е изтекъл. Поради забавянето на заповедите за обявяване на защитените зони не са определени режими за опазването им, което е причина за стартирането от Европейската комисия на наказателна процедура. Създаден е сериозен риск за бъдещ разход на публичен финансов ресурс поради неизпълнение на целите на екологичната политиката на ЕС", категорични са от Сметната палата.

Бюджетът на Националната приоритетна рамка за действие за "Натура 2000" за периода 2014-2020 г. възлиза на около 1,585 млрд. евро.

Управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население все още не е ефективно, категоричен е одитът на Сметната палата за изпълнението „Ефективност на управлението на мрежата НАТУРА 2000 с цел защита на околната среда и местното население в зоните от мрежата” за периода 2016 - 2018 г. 

Според ведомството за собствениците на имоти, попадащи в защитени зони без издадени заповеди за обявяване, не е ясен предметът и целите на защитената зона, общата площ, описа на имотите, както и забрани или ограниченията на дейности и др. Това създава риск да се предприемат действия, водещи до увреждане или унищожаване на местообитания или видове, и се ограничава възможността за получаване на компенсаторни/инвестиционни плащания за пропуснати ползи и извършени разходи.

Освен това липсвала стратегическа рамка на дългосрочна политика. Министърът на околната среда и водите не е изготвил Национална стратегия за опазване на биологичното разнообразие и Национален план за опазване на биологичното разнообразие, посочват още от Сметната палата.

Според контролният орган рганизацията за управление на мрежата не е ефективна поради  отсъствието на работещ механизъм за ефективна комуникация и координация между участващите органи и субекти на национално, регионално и общинско ниво и неправителствения сектор. Също така и заради това, че при финансиране на изпълнението на мерките не е осигурена надеждна управленска информация, която да дава възможност за обективна оценка и прозрачно отчитане на публичните разходи и резултата от тях. 

От Сметната палата са връчили на министъра на околната среда и водите девет препоръки, а на министъра на земеделието, храните и горите – две препоръки. Те следва да се предприемат мерки за изпълнението им в срок до 31.12.2020 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4022

2

Препоръка от Беър Грилс за Нено Димов.
Назначете го тоя субект в някой ЗООПАРК към отдел
"Жаби и попови лъжички"
Скоро ще изнасям поредици от лекции България на тема: "Отглеждането на жабите .Основен поминък на българските пенсионери!

12636

1

prascho

23.12 2019 в 18:54

И пак няма да го пипнат! Баш-пожарникарят не дава дума да се издума против протежето на баш-воеводата и баш-бияча на бабички.
Онзи ден с половин уста смутолеви, че баш-патреотарското лайно нямало нищо общо с водната драма в Перник и повече нищо по въпроса. За много по-малки издънки са си ходили министри, ама този е недосегаем!

Хиляди простестираха многократно срещу него и нищо.

Стотина кресливи малоумници викнаха насъсквани от руски тролове и евангелисти срещу един закон, който даже и не са прочели и веднага го отложиха!