Запасите от "черно злато" на САЩ свалят цените на петрола

OFFNews 11 юни 2020 в 10:05 2938 0

Цените на петрола паднаха с около 4% днес поради забавения растеж на търсенето и запасите от "черно злато" на САЩ, които достигнаха най-високото ниво в историята си, предаде Ройтерс. 

Междувременно случаите на коронавирус в света растат, а Федералният резерв на САЩ обяви, че очаква икономическото възстановяване от пандемията да продължи с години.  

Международният бенчмарк брент поевтинява с 3,43%, или $1,42 и достигна ниво от $40,30 за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI се разменят за $37,98 за барел, което е понижение от $1,69 или 4,3%.

Запасите от суров петрол в САЩ се повишиха с 5,7 милиона барела през седмицата, завършила на 5 юни, и достигат до рекордните 538,1 милиона барела заради пристигащите доставки, закупени от рафинериите, след като Саудитска Арабия наводни пазара през март и април, показват данните на Американската администрация за енергийна информация (EIA). 

В същото време запасите от бензин също растат повече от очакваното и достигат до 258,7 милиона барела. Запасите от дестилирани горива, които включват дизелово гориво и нафта, са се увеличили с 1,6 милиона барела, но това увеличение е по-малко в сравнение с предходните седмици. 

Като допълнение към отрицателните настроения Федералният резерв на САЩ прогнозира, че най-голямата икономика в света ще се свие с 6,5% през тази година, а равнището на безработица ще бъде 9,3% в края на 2020 г.

"Пазарът възприе отрицателно натрупването на запасите, въпреки че в данните има признаци за подобряване на търсенето на бензин", заяви анализаторът на стоковите пазари на Commonwealth Bank Вивер Дар. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови