Цените на петрола скочиха с над $40 заради облекчаването на мерките срещу пандемията

OFFNews 09 юни 2020 в 10:24 2855 1

Цените на петрола се повишиха след облекчаването на ограничителните мерки заради коронавируса в света. Това повиши надеждите за бързо възстановяване на търсенето, макар и печалбите да са ограничени, предаде Ройтерс.

Фючърсите на суровия брент се повишиха с 0,3%, или с $0,14 и достигнаха цена до $40,94 за барел. Междинните фючърси на американския лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повишиха с 0,7%, или $0,26 и достигнаха до $38,45 за барел, след спад в понеделник с $1,36.

"Тъй като цената на брент се запазва над $40, между търговците се говори, че WTI скоро ще тества това ниво", заяви Майкъл Маккарти, главен пазарен стратег в CMC Markets.

Повишението на цените стана, след като Ню Йорк, който е най-силно засегнатият американски щат от пандемията, започна отново да отваря бизнесите си, след като три месеца беше блокиран, и това потенциално стимулира търсенето на гориво. 

Според предварителна анкета на Ройтерс се очаква запасите на суров петрол и бензин в САЩ да паднат с 1,5 милиона барела и около 100 000 барела съответно през седмицата до 5 юни. 

В събота Организацията на страните износителки на петрол, Русия и други производители (ОПЕК +) се съгласиха с едномесечно удължаване до юли на рекордните съкращения от 9,7 милиона барела на ден в производството.

Въпреки това Саудитска Арабия заяви в началото на тази седмица, че заедно с Кувейт и Обединените арабски емирства няма да удължат допълнителното намаление от 1,18 милиона барела дневно и през юли след решението на ОПЕК +.

В същото време Националната петролна корпорация на Либия разпореди затварянето на нефтеното находище Шарара само часове след като операциите по техническото обслужване започнаха, когато "въоръжени сили" влязоха в обекта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови