Петролът премина границата от 30 долара за барел с разхлабване на ограничителните мерки

OFFNews 05 май 2020 в 20:48 2129 0

Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни нарастват във вторник с над 21% към $ 24,85 за барел, търгувайки се в най-високи нива от средата на април, докато фючърсите на петрола Брент, който е референтен за Европа, с доставка през юли поскъпват с 13,5% към $ 30,80 за барел - най-високо ниво от 20-ти април, съобщава БНР.

Петролните фючърси поскъпват рязко за пета поредна сесия на търговия, тъй като инвеститорите се надяват на нарастващо търсене на петрол с оглед постепенното разхлабване на строгите ограничителни мерки, въведени заради коронавирусната пандемия, както и на влязлото в сила от началото на май съвместно съкращаване на добивите от "ОПЕК +" с близо 10 млн. барела на ден.

Редица европейски държави и някои американски щати облекчиха част от строгите мерки за изолация, което позволява на бизнеса отново да отвори врати, като се очаква и постепенно увеличаване на автомобилния трафик, което да доведе и до по-голямо търсене на бензин.

Швейцарската банка UBS очаква, че отслабването на антивирусните рестрикции ще помогне за балансиране на търсенето и предлагането на петролните пазари през третото тримесечие и дори прогнозира известен недостиг през последното за годината тримесечие. Това дава основание на UBS да прогнозира възстановяване на цената на петрола Брент към края на 2020 г. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови