Закриват офиса на КТБ в Брюксел

Александра Маркарян 26 май 2015 в 13:40 4477 1

Снимка Веселин Желев/jelev.info

Офисът на Корпоративна търговска банка в Брюксел се закрива, става ясно от последния отчет на синдиците, публикван на сайта на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

През последната седмица от синдиците са докладвали на БНБ за действията, предприети по закриването на представителния офис на КТБ в Брюксел. Процедурата е била задействана след писмо от Националната банка на Белгия.

За откриването на офиса на бул. "Сен Мишел" 15 съобщи журналистът Веселин Желев чрез блога си в края на януари 2014 г.

От отчета става ясно също, че е разпоредено освобождаването на помещения в сградата на пл. "Гарибалди" в София, където е централното управление на банката. Името на фирмата, на която е разпоредено да напусне, не се споменава от синдиците.

Разпореждането е от 18 май, а крайният срок за изпълнението му е бил петък, 22 май.

5-етажната сграда с разгърната застроена площ 5021.90 кв. м е била продадена от КТБ  на фирма "Евробилд 2003" в края на 2013 г. Фирмата е собственост на "Иновейшън трейд" ЕАД, чийто едноличен собственик е защитеният свидетел по делото "КТБ" Бисер Лазов. През октомври 2014 г. в Имотния регистър е вписана възбрана върху имота.

До края на седмицата ще бъде сключен договор с една от двете международни фирми за международни разследвания, с които се преговаря във връзка с казуса "КТБ", каза финансовият министър Владислав Горанов в отговор на въпрос на депутата Мартин Димитров днес, по време на парламентарния контрол.

Над 180 прихващания ще бъдат атакувани, образувани са повече от 35 производства срещу длъжници, каза още Горанов.

"Всички сделки, които потенциално увреждат масата на несъстоятелността, ще бъдат атакувани. Част от тях са атакувани. Над 200 кредита са обявени за предсрочно изискуеми. Водят се 8 дела за обявяване на относителна недействителност на прихващания на стойност 4.6 млн лева", каза още той.

За седмицата от 15 до 21 май в резултат на погасяване на кредити към КТБ са постъпили 420 808.23 лева, става ясно от отчета на синдиците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови