За инфлацията в 10 изречения

Румен Гълъбинов 14 февруари 2022 в 12:11 2011 0

В пазарна икономика, която се управлява от търсенето и предлагането, се очаква недостигът на определени стоки и услуги да бъде отразен в увеличение на цените им.

Когато отделните увеличения на цените се сумират среднопретеглено за даден период от време, се получава инфлацията, която сега е на нива невиждани от много години.

Основен източник на високата инфлация са цените на енергията, които нараснаха през 2021 г. със средно годишен темп от над 30%.

Високите цени на енергията могат да бъдат икономически и политически проблем, защото всеки ежедневно се сблъсква с тях.

Очакванията за инфлация през 2022 г. остават за относително високи нива, тъй като все още нямаме достатъчно основания да вярваме, че цените скоро ще паднат.

Голяма част от днешната инфлация произтича от глобални проблеми и за България е „вносна“ поради по-високите цени, на които се внасят различни продукти в страната ни.

Повечето от увеличенията на цените отразяват пазарното балансиране на търсенето и предлагането, като пандемията разкри липсата на икономическа устойчивост във времето.

За съжаление през последните две години нашата икономика не можа да се адаптира добре от изключване към рестартиране.

Преди не сме минавали през нещо подобно и не можем да сме сигурни как точно ще се развият нещата в бъдеще.

Трудно може да се гадае какво ще се случи, но данните показват, че няма причина да се реагира прибързано, защото икономиката ни преминава през безпрецедентен преход, който в крайна сметка може да бъде полезен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови