Всеки ще може да съди бензиностанциите за картелните цени на горивата

OFFNews 13 октомври 2016 в 16:21 11790 4

Със сигурност търговците на горива са съгласували картелно цените на горивата, ще има солидни санкции, но размерът им още не е определен. Това се разбра от днешните разяснения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Според ведомството на Юлия Ненкова има достатъчно данни за извършено нарушение, но размерът на глобите ще зависи от тежест на нарушението и периода на договорките, увреждащи интересите на българските потребители.

В понеделник КЗК обвини шест вериги бензиностанции незаконно договаряне на цени. Това са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България", „Нис Петрол“ (собственост на "Газпром") и „Петрол".

От предварително разследваните търговци отпадна единствено "Ромпетрол", а от антимонополното ведомство отказаха да обяснят причината за благоприятния развой на казуса за тази компания.

"Страните имат 30-дневен срок да се запознаят с предявените им твърдения и да направят възражения. Ще бъдат изслушани в открито заседание, след това комисията ще направи своите анализи и ще определи размера на санкциите", обясни Ненкова.

Максималните глоби, които КЗК може да наложи са в размер на 10% от оборота на дружеството, уличено в картел. Това означава, че при годишен оборот на шестте вериги от близо 6 милиарда лева, те могат да отнесат внушителните 600 млн. лева санкция.

Всеки, който се чувства ощетен от картела на шестте вериги бензиностанции ще може да търси обезщетение в съда, обявиха още КЗК. Това ще стане след приемането на специален закон. Ощетените ще могат да подадат колективен иск за щетите, които са им причинили участниците в картела, както и за пропуснати ползи.

Разследването за монопол на рафинерията "Лукойл Нефтохим Бургас" продължава, обясниха още от антимонополния орган.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18551

4

Нострадамус

13.10 2016 в 17:14

В картела мисля, че освен посочените вериги бензиностанции, участват и мастити личности - Валентин Златев ( боса на Лукоил ) и охранителят му Боко. Така, че не чакайте някакво развитие... Това е само предизборен трик на БЕРБ.

12201

3

nali

13.10 2016 в 17:00

Кок добре звучи това, така предизборно,
но ще видим какви ще са резултатите, следизборно.

15614

2

OTBPAT

13.10 2016 в 16:47

Тамън един реактор, а? :))) Ох, дано...

12291

1

Георгиев

13.10 2016 в 16:37

Пак ли ще чакаме специален закон? Защо отново не може регулаторът да си свърши работата, както във всички нормални държави?