Внасяме над 51 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за COVID-19

OFFNews 09 септември 2020 в 13:05 2837 0

България внася над 51,251 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за минимизиране на икономическите последици от коронавируса, oбяви правителството.

Министерски съвет предложи на Народното събрание да ратифицира споразумението за принос между България и Европейската инвестиционна банка, както и Споразумението за гаранция при първо поискване между първоначалните гаранти и присъединяващите се впоследствие гаранти.

Това е нужно, след като на 9 юли 2020 г. страната ни подписа двете споразумения, а от страна на ЕИБ те бяха подписани на 24 август 2020 г.

На 23 април 2020 г. беше създаден Паневропейският гаранционен фонд, който е част от цялостния пакет от мерки на Европейския съюз и Европейската инвестиционна банка за минимизиране на икономическите последици на пандемията от COVID-19. Създаването му е в размер на 25 млрд. евро.

Крайните получатели на парични средства са основно малки и средни предприятия, както и предприятия със средна капитализация - корпорации и публични предприятия, предоставящи важни услуги, по-специално в областта на здравеопазването, медицинските изследвания и образованието.

Приносът на участващите държави членки във фонда става със споразумение за принос, което е сключено между държавата членка и ЕИБ. С него се определя и финансовият принос на държават, критериите за допустимост, това, което ще се гарантира по линия на фонда, нивата на риска, поемащи се от ЕИБ и ЕИФ, както и начисляваните такси и лихви.

Размерът на приноса се определя като процент от общия размер на фонда - 25 млрд. евро, който съответства на дела на държавата членка в капитала на ЕИБ. Делът на България в капитала на ЕИБ е в размер на 0,21 % и съответно гаранцията, която страната ни ще предостави на Фонда е в размер на 51 251 027,24 евро или 100 238 296,60 лева.

С подписването и ратифицирането от НС на двете споразумения се осигурява участието на страната ни в Паневропейския гаранционен фонд, което е необходимо условие за включването й в обхвата на допустимите за финансиране по фонда държави.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови