Влизането в еврозоната пак се отлага

До дни ще има правила за отлагане на плащания по кредити

OFFNews 30 март 2020 в 13:15 3510 0

Димитър Радев

Сроковете, които България си бе поставила за реализирането на първата стъпка по пътя към еврозоната - присъединяването към европейския банков съюз и европейския валутно-обменен механизъм (ERM-2), вече не са реалистични. Това призна гуверньорът на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев пред Нова тв. Той добави, че работата по присъединяването към "чакалнята" няма да спре.

"Ако ние продължим по начина, по който работихме досега, ако политиците, защото това е политическо решение, и институциите, включително БНБ, продължат да действат независимо от много трудната и сложна среда, в която се намираме, едно отлагане на влизането ни в ERM-2 през 2021 г. няма да бъде фатално", успокои той. 

Предишното отлагане от “чакалнята на еврозоната” беше обявено от премиера Бойко Борисов преди около 2 месеца с мотив, че иска пълен политически консенсус по темата. Последната очакваната дата за присъединяване към валутния механизъм беше за края на април.

"Не трябва да повтаряме тази грешка още един път, тъй като цената както за хората, така и за бизнеса този път ще бъде значително по-висока," каза Радев за отлаганията от влизането в еврозоната.

Радев обясни рисковете от задаващата се финансова криза пред страна, която не е в еврозоната и се намира в режим на валутен борд. "Ние нямаме кредитор от последна инстанция, каквато е Европейската централна банка, което определено ни поставя в различна позиция от страните, които са в еврозоната. Това ограничава мерките, които ние можем да предприемем. Вероятно ще чувстваме тази разлика по-силно при разгръщането на кризата, а и след това - когато щетите от нея трябва да бъдат преодолявани."

Здравната криза преминава в икономическа

"Свидетели сме на здравна криза, която прераства в икономическа. В тази ситуацията думите имат голямо значение, но по-важни са действията", добави той. Иначе Радев гарантира, че българската банкова система е стабилна. До сряда европейският банков орган ще обяви насоки и критерии, по които банките в България ще могат да отложат във времето плащания по кредити на техни клиенти.
В основата им стои въвеждането на целенасочен и временен мораториум, с който се отлагат или спират плащания по банкови кредити. Или казано по-простичко - отсрочване на плащането по банкови кредити", добави той.

"Хората с ипотечни кредити трябва да говорят с банките и това е именно целта на регулаторните мерки, които предлага БНБ. Да се даде допълнителна гъвкавост, допълнителни възможности на търговските банки, така че с индивидуален подход към техните клиенти, те да не изпадат в по-тежко положение от гледна точка на капиталова адекватност и управление на кредитния риск", каза още директорът на БНБ.

За хората с депозити Радев обясни, че те нямат голяма маневреност, но депозитите им са на сигурно място. "Мисля, че по темата за лихвите не трябва да се правят спекулации. Аз не очаквам да има резки движения в краткосрочен план", добави той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови