Властта вещае газов Апокалипсис без "Южен поток"

Нели Чолашка 06 ноември 2013 в 14:41 1954 7

Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС
Драгомир Стойнев, Снимка: БГНЕС

 

Енергийният министър предвеща газов Апокалипсис, от който единственото спасение е "Южен поток". Той, по думите на ресорния министър Драгомир Стойнев, ни правел "независими" в обстановката на сложни взаимоотношения между Русия и Украйна.

Абсурдното твърдение за независимостта чрез договора по проекта, правещ ни зависими от Русия за години напред, бе казано в Министерския съвет в контекста на това, че е възможна нова газова криза като тази от зимата на 2009 г.

"Силно съм притеснен от ситуацията в Украйна и Русия, и спора между двете държави. На този етап, това е мой кошмар, надявам се да не стане национален", каза министърът.

През 2009 г. Украйна, която осигурява значителна част от транзита на руския природен газ за европейските пазари, спря доставките и голяма част от Европа остана без газ и съответно без отопление. България беше силно засегната.

"Силно се надявам кошмарът с газовата криза от 2009 година да не се повтори. Нагнетяването на газ в хранилището, което имаме в момента, е достатъчно, но аз не мога да кажа докога ще продължи една криза.

Можем да стартираме колкото се може по-бързо изграждането на "Южен поток". Ние трябва да го изградим за две години и колкото по-бързо го изградим, толкова по-бързо ще бъдем независими.

В такава ситуация сме, че аз в момента съм един магьосник, който се опитва да направи всичко възможно, за да се стабилизира ситуацията", коментира още Драгомир Стойнев.

Той напомни и за лошото финансово състояние на "Булгаргаз" и атакува управляващите в София политици от ГЕРБ за дълговете на "Топлофикация-София" към "Булгаргаз" - 100 млн. лв.

"Не е въпросът дали "Топлофикация София" ще бъде държавна или не. Колко кмета на ГЕРБ трябва да се изредят на стола на Столична община, за да започнат да изпълняват своите задължения, посочи Стойнев", попита енергийният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови